Castell de Montornès – La Pobla de Montornès / Tarragonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de La Pobla de Montornès, vila i municipi de la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Segle XI – (Diputació de Tarragona).

Protecció: BCIN – (Diputació de Tarragona).

Estat: Pràcticament desaparegut. Mínimes restes, difícils d’identificar.

A la planura superior del turó on hi ha l'Ermita de la mare de Déu de Montornès (L'ermita és d'estil barroc, del segle XVIII, amb un campanar de paret, però s'observen alguns elements de l'antiga ermita romànica que aniria associada al castell), s'intueix un perímetre obrat, uns trossos de murs separats entre si, que inviten a ser considerats com les restes més significatives de l'edificació que busquem, per la qualitat dels carreus i per la longevitat que presenten (el pas del temps deixa les seves empremtes en forma de mossegades a les pedres), bé que quasi es confonen alguns d'aquest senyals amb qualsevol altre marge de pedra.

Lliurament accessible.

Altres noms: Castell de Puigperdiguers - (Patrimoni.Gencat)

Accés - Visitat el 17/02/2009:

Cal localitzar a les afores de la població un petit turó on hi ha l'Ermita de la mare de Déu de Montornès, compartint altures amb les restes del castell.

El lloc és accessible per diferents punts, doncs un bon grapat de camins que es dirigeixen a camps de conreu, camins estrets, flanquejats per bonics i alts marges de pedra seca, condueixen a un lloc (41 10 16.0 01 24 20.0), on una cadena de ferro barra la continuació del pas als vehicles, a l'inici d'una petita desviació. L'església ja és visible.

Durant el recorregut i aquí mateix, trobarem indicadors.

Hem aparcat al voral de la carretereta per on hem arribat i hem pujat a peu els pocs metres que ens separen de l'ermita.

Localització: N 41 10 14 E 01 24 13 – Unes dades aproximades - Altitud: 88 m.

Altres: De la pàgina web de la Diputació de Tarragona, ens complau extreure la següent informació (Gener 2013):

“ Descripció:

El castell de Montornès es va bastir sobre un promontori rocallós dels afores de l'actual poble, a sud-oest del centre urbà, a redós del qual es va desenvolupar l'antic poble.

Del castell encara es conserva part del perímetre emmurallat, fet amb paredat i reforç de carreus de soldó en els angles, així com una torre quadrada en un dels angles.

Tenim notícies de la seva existència ja en un document del 1099, i va quedar abandonat durant el segle XIX.

Notes històriques:

L'origen de la Pobla de Montornès el trobem en la reconquesta feudal d'aquest sector del Camp de Tarragona.

La primera evidència data del 1066, quan els Comtes de Barcelona donen el terme i la senyoria a Ramon de Transunyer. El 1099 ja estava construït el castell, i a partir del 1173 el castell i després tot el terme passen a mans del monestir de Santes Creus.

La carta de població del poble és del 1259, però el monestir va mantenir la senyoria de Montornès almenys fins el segle XVIII, quan comencen a vendre les propietats. Aquest procés va finalitzar radicalment amb la desamortització de Mendizábal del 1835, quan el monestir perdé definitivament tota la seva influència.

Durant el segle XIX el castell va ser abandonat, i va quedar destruït durant les guerres carlines.”

• Per complementar les dades anteriors, ens complau remetre al lector a la pàgina web Pat.mapa, on trobarà una extensa informació sobre aquesta edificació.

Tarragonès : Veure en un mapa més gran.

Altres llocs interessants per visitar:

Durant la visita a aquesta contrada, hem gaudit els moments màgics de l'esclat de la primavera: No ens hem pogut resistir a penjar aquesta fotografia.