Mas de la Closa – Súria / Bages

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Súria, vila en cap del municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època:  Segle XI - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ruïnós. Lliurament accessible, tot i que és força incòmode i a la vegada perillós accedir-hi, donat el mal estat de les restes d'aquesta construcció. Tot i així, encara exhibeix una altiva presència, que sens dubte denota que havia estat una rellevant edificació.

Accés - Visitada el  23/11/2013:

Malauradament, no podem oferir dades concretes sobre com arribar a aquesta construcció. Ens trobàvem en ple procés de localització d'una altra edificació, donant tombs amunt i avall, quan de sobte, se'ns va aparèixer al davant, aquest mas. De seguida ens vàrem adonar que es tractava d'una notable edificació.

Vàrem prendre les coordenades de situació i després, a casa, vàrem poder fixar la seva posició al mapa i a continuació, trobar la informació que transcrivim en aquesta pàgina.

Així doncs, invitem a les persones interessades en veure de prop aquest mas, a examinar el mapa de Google disposat en aquesta mateixa pàgina, per tal de poder trobar una ruta adient.

Més coses:

• Com es pot observar a les fotografies, el temps no era gaire lluït ... les fotos que ens han sortit, tampoc ...
  •  L'element més rellevant que ens va cridar l'atenció, va ser l'esvelta torratxa. Després hem conegut que ha estat usada com a cup de vi (No és mal ús ...).
  • Donant voltes per aquest indret, vàrem passar per davant de la Masia de les Comes, edificació amb arrels al segle X, que respon bé a les característiques típiques de la masia catalana, i que ara ha estat reconvertida en un establiment des d'on es poden portar a terme un extens i sorprenent ventall d'activitats.
  • Una de les més espectaculars, pot ser la referida al mon dels vehicles 4x4.
  • A tall d'exemple podem veure un dels camins disposats (la calçada dels gegants ?) per a aquest tipus d'accions.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2013):

Masia deshabitada del barri de Serarrols, propera a la masia de les Comes.

En estat ruïnós, sols conserva en peu les seves parets. La seva estructura denota que devia ésser una caseria important.

La coberta, que fou treta per por que s'enderroqués, era de teula. De planta relativament regular, té un petit absis a la part posterior (vestigis d'una capella?).

A la façana principal, molt tancada per diferents cossos (possibles dependències per a animals), són visibles els diferents nivells o plantes.

A mà esquerra de la casa hi ha un altre edifici d'una planta, dividit en dues naus.

Notícies històriques

L'any 1860 dels dos edificis que engloba la masia, un era habitat i l'altra no. Se sap que l'any 1887, el 31 de desembre era la residencia de 12 persones.”

• Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Novembre 2013):

“ Descripció

Conjunt edilici format per un cos principal i diverses edificacions auxiliars com pallisses, corrals, etc.

El més interessant, de bon tros, és el cos principal. Aquest està format per una torre circular a la que se li adossa una edificació. La torre es conserva a una alçada d'uns sis metres, amb un diàmetre interior d'uns tres metres, ocupats per una tina circular amb rajoles vidrades. A la torre s'observen troneres arran de terra i a mitja alçada.

El parament és de carreus de mida mitjana repartits de manera força regular. A la torre s'hi adossa un edifici de planta quadrangular, on s'aprecien diverses fases constructives, trobant-se a la més antiga un finestral geminat gòtic al primer pis i un safareig amb arc escarser.

Hi ha altres fases on s'observen finestres de llinda plana, entre d'altres elements. En aquest cos també s'aprecien troneres de l'època de les guerres carlines.

Història

Josep Lladó la situa al segle X al costat de les cases següents: Ledo (Can Lledó), Fabrica (can Fàbrega), Soler, Cumbis (Les Comes), Vil·la (can Riera), Serra (el Casalot) i Oliveres (LLADÓ, 1993D).

El 27 de gener de 1315, Berenguer d'Odena ven a Pere Guillem de Bosch el mas Çaclosa (REGUANT, 1988). Al cens de 1860 es reflexa l'existència de dues edificacions (REGUANT, CASTELLADO, 1980). En un cens de 1877 apareix com a masia de dues edificacions d'un i dos pisos, una habitada i l'altre no. El 1887 l'habiten dotze persones (REGUANT, CASTELLANO, 1980).

La darrera utilització de la casa va ser com a masoveria depenent de les Comes, Viladelleva i Bogadella.”