La Torre – Sant Joan de Mollet / Gironès

Aquesta edificació és del segle XVI

I T I N E R A R I

Situació: A Sant Joan de Mollet, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès -  ( Girona).

Època: Segle XVI   - (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Pel poc que hem vist, sembla que bé. No hem pogut pas acostar-nos-hi. Completament envoltada d'altres edificacions, exposem les quatre fotografies que hem obtingut, de lluny, donant una ampla volta pels voltants de l'edificació.

Remetem als nostres lectors a una fotografia anterior, de l'any 1984, d'una pàgina web de Patrimoni.Gencat, on lluïa un aspecte ben robust.

La trobarem al carrer del Om, 9/11.

Localització: N 42 02 40.1 E 02 56 31.4 - Altitud  56 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació -  (Juny 2016):

“ Descripció

La masia és de planta rectangular, amb diferents cossos afegits i diverses edificacions en l'entorn; la façana principal està orientada a llevant.

Al nord hi ha la torre de defensa, al centre el cos original de l'habitatge i al sud un cos posterior, d'època moderna, amb una galeria a tres vents en el segon pis.

El cos original disposa d'una porta d'arc rebaixat, adovellat i una finestra gòtica de permòdols al primer pis.

La torre és de planta quadrada, aproximadament de 4,5 metres de costat, i presenta planta baixa i tres pisos.

El parament és arrebossat, sense poder-se observar el tipus d'aparell, però les cadenes cantoneres de carreus estan ben definides.

L'accés a la torre es realitza probablement per l'interior de la masia.

Totes les finestres que presenta són de carreus de llinda plana; n'hi ha tres a la façana principal i una a la façana sud; a la façana occidental és cega.

A la façana oriental, per sobre la finestra del segon pis, s'observen tres carreus que són probablement les restes d'una antiga finestra, probablement gòtica.

No s'observen elements defensius.

Notícies històriques

L'aparició de la torre en els masos fou degut a les necessitats de defensar-se dels atacs exteriors que rebien.

El mas és propietat de la família Masó, una de les més destacades de la població, que guarda una antiga tomba de l'any 1584 a l'església parroquial.”