Església de Sant Llorenç de les Arenes – Foixà / Baix Empordà

I T I N E R A R I

Situació: A Sant Llorenç de les Arenes, petita entitat de població de Foixà, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època: Segle XII – Romànic  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Es manté. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants. Hi ha un cementiri al davant.

Accés – Visitada el 08/12/2016:

El punt d’inici d'avui, està situat a  42 03 39.1 02 58 41.6, a tocar de la fita del PK nº 3 de la carretera GIV-6424 (Flaçà / Sant Llorenç de les Arenes, on acaba aquesta carretera) on hi ha una sortida, que accedeix a aquesta esglesieta, situada a escassos metres.

Localització: N 42 03 40.0 E 02 58 40.4 - Altitud : 40 m.

“ Descripció

L'església de Sant Llorenç de les Arenes centra la població del mateix nom i es troba voltada de construccions.

L'edifici és d'una nau amb absis semicircular al qual s'hi afegiren tardanament dues capelles al costat nord. La volta de la nau és apuntada i seguida i la la del presbiteri és ametllada.

Les finestres romàniques són de doble esqueixada.

Al frontis hi ha la portada de tres arcs de mig punt en gradació, llinda i timpà llis, guardapols i motllura de secció incurvada. El finestral superior és de doble arcada de mig punt també en gradació. Corona el frontis una espadanya de dos arcs.

El parament és de grans carreus perfectament escairats, inclosa la volta de l'absis (la de la nau és coberta d'arrebossat).

Al costat de migdia del temple hi ha l'edifici que fou rectoria que ocupa el lloc de la comanda hospitalera medieval: s'hi veu un carreu amb la creu de malta esculpida.

El seu pati senyala l'espai que ocupava el petit claustre romànic desaparegut del qual es conserven alguns capitells, dos dels quals es troben al Museu d'Art de Girona.

Notícies històriques

Segons alguns autors l'església de Sant Llorenç de les Arenes fou donada als Templers a finals del segle XII, però no n'hi ha notícies segures.

El cert és que al segle XII hi fou restablerta una comanda de l'orde de sant Joan, de l'hospital o de Malta.

Segons J. Miret i Sans "si no està alterada la data d'un document de l'arxiu del gran priorat, el 1236 ja estava constituïda la comanda (de l'hospital ) de Sant Llorenç..."

Francesc Montsalvatje aporta una dada anterior, segons la qual l'any 1225 Guillem de Malavetula amb els religiosos establerts a Sant Llorenç de les Arenes, accepten les decisions del bisbe de Girona i aquest els aixeca l'excomunió que els havia dictat.

La comanda de l'hospital de Sant Llorenç de les Arenes, a la segona meitat del segle XV, va ser unida la d'Avinyonet la qual ja havia agregat la de Castelló d'Empúries.

La unió de la comanda d'Aiguaviva- l'altra existent en aquestes comarques- es produí poc abans de la guerra de Successió. La comanda única quedà extingida a principis del segle XIX.”