La Masó de Selma – Aiguamúrcia / Alt Camp

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Selma, un despoblat d’Aiguamúrcia, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca de l’Alt Camp (Tarragona).

Època:  Medieval – Gòtic - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIL - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. No és accessible lliurament, està dins d’una propietat privada.  Parcialment visible des de l'exterior. Amb una mica d'antelació, hem aparcat al voral del camí.

Altres noms: Torre i capella de la Masó – La mesó de Selma - Generalitat de Catalunya.*

I M P O R T A N T – Imprescindible vehicle 4x4

(0) - El punt d'inici de la jornada d'avui ha estat un lloc situat 41 22 05.0 01 30 04.8, a la sortida del poble del Pla de Manlleu, a la confluència de la carretera T-244 amb un carrer que a Google Maps s'identifica com a Carrer de Selma. Hem enfilat per aquest darrer vial.

(1) - A 41 22 07.1 01 30 01.3 – Sobrepassarem, deixant-la a l'esquerra l'edificació del Centre Cívic del Pla de Manlleu.

(2) - A 41 22 13.7 01 29 43.5 - Desviació. Continuem per la dreta. Indicat: Selma.

(3) - A 41 22 14.8 01 29 13.4 – Desviació. Continuem per l'esquerra. A la dreta queda Cal Domingo.

(4) – A 41 22 13 01 29 05 – Desviació. Continuem per l'esquerra. Indicat: Selma.

( 5 ) – A 41 22 7 01 28 47.7 -  Desviació. Continuem per l'esquerra.

(6) – A 41 21 59.1 01 28 33 – Aquí acaba la confluència d'itineraris. Aparcant el cotxe en aquest lloc ens podríem dirigir, a peu, a la casa Forta de la Campanera. Ara no és el cas i continuem pel mateix camí, cap a La Masó.

(7) – A 41 21 55 01 28 10, al nostre quadern de viatge hi tenim anotada una desviació. No és visible al mapa de Google. Indicat: Selma. Continuem per l'esquerra i amunt.

(8) – A 41 21 47.6  1 27 57.9 – Un indicador ens informa de que estem al Coll de Selma: 657 m. Hi ha una desviació: Indicat: Selma. Continuem per la dreta.

(9) – A 41 21 48.6 1 27 56.4 - Desviació: No hi ha indicador. La sortida és una mica “complicada”: tenim anotat continuar pel “mig” (Veure mapa).

(10) – A 41 21 49.3  1 27 49.7 - Desviació. Seguim recte. Deixem una edificació a l'esquerra.

(11) – A 41 22 10 1 27 21 – Desviació. Tampoc és visible al mapa de Google. No hi ha indicador. Continuem per la dreta.

(12) – A 41 22 15.8 1 27 15.7 – Desviació. Continuem per l'esquerra, en pujada. Deixem una edificació a la dreta.

(13) – A 41 22 13 1 27 05 – Desviació. Indicat : La Masó de Selma. Continuem per l'esquerra.

(14) – A 41 21 54.3 01 26 57.2 - Desviació:  No està indicat. Girem a la dreta.

• Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya * ens complau extreure la següent informació – (Agost 2017):

“Descripció

Actualment, la Mesó és un gran casal, bastit en un lloc aturonat, amb edificis annexos - capella, casa dels masovers, cellers, molins pallisses, estables i una torre,...- rodejats per una tanca.

El conjunt data del segle XVI, amb afegits posteriors i vestigis anteriors. Es tracta d'una construcció de planta rectangular amb baixos, planta noble i golfes coberta amb teulada a quatre vessants.

Torre de planta quadrada, de 5 x 5 m de planta i 12 m d'alçada, adossada a una masia.

Es troba ubicada a la cantonada sud-oest de l'edifici principal. Les cantonades són de carreus i els paraments de maçoneria. El tipus de fàbrica i l'espitllera semblen d'època gòtica. Possiblement va ser seu d'una sotscomanda templera.

El conjunt té una capella dedicada a Sant Pere que el propietari Pere Soler de la Mesó manà construir el segle XVI seguint el model de la capella del mas de Santa Agnès.

Notícies històriques

Esmentada el 1578 en un document del propietari en què manifestava que tenia el lloc pel comanador de Selma.”

•  " ... la Masó és un gran casal, ... amb edificis annexos, capella, casa dels masovers, cellers, molins pallisses, estables i una torre ...

A efectes de classificació a les nostres pàgines ho farem amb l'etiqueta de “Torres”.

M A P A d'aquest itinerari fins el punt 10

M A P A des del punt 10 al 15

Sembla ser que Google Maps no permet fer mapes amb més de 10 entrades de dades.

Captura de pantalla d'un mapa de Google on es pot apreciar la situació de tres edificacions: Casa forta de la Campanera, Sant Cristòfol i La Masó de Selma.

*  Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya