Castell de l’Albà – Aiguamúrcia / Alt Camp

Vista de les restes de la torre, element més significatiu del conjunt.

Un llenç de paret.

Restes d'una altra construcció. Podria haver estat una cisterna.

La suposada cisterna, vista des d'un altre angle.

Interpretem que podrien ser restes de la capella del castell.

Vista general, entorn. Restes difícils de fotografiar donat que estan envoltades de vegetació, fet que impedeix  una presa general en condicions.

I T I N E R A R I

Situació: A les afores de l’Albà, petita entitat de població del municipi d’Aiguamúrcia (Alt Camp) – Tarragona.

Estat: Molt malmès. Poques restes. Lliurament accessible.

Accés - Visitat el 05/05/2011:

Procedents d’Aiguamúrcia, circulant per la carretera TV-2005 arribem a l’Albà (N 41 20 27 E 01 24 02). Travessem el petit llogaret. Sortim del poble, deixem a la dreta l’església de la població.

Sobrepassem un trencall a la dreta ( 41 20 26 01 24 21) que es dirigeix al cementiri. Continuem recte.

A partir d’ara abandonem l’asfalt i circulem per camins de terra.

Trencall: 41 20 31 01 24 38. Hi ha un cartell: Cal Manco. Seguim per la dreta.

Trencall: 41 20 42 01 25 01. Hi ha un cartell per dirigir-se, per l’esquerra a Santes Creus-7,8 km i al Mas de la Llum-1 km. Nosaltres hem de continuar per la dreta.

Trencall: 41 20 41 01 25 09. Possibilitat de despistar-se, cal estar atents. Aquí trobem una petita clariana. Hem de continuar per l’esquerra. No confondre amb l’entrada a un camp de conreu.

Bassa:  41 20 56 01 25 27. A l’esquerra de la carretera trobem un petit dipòsit d’aigua.

Clariana:  41 20 56 01 25 31. Seguim recte.

Trencall: 41 21 02 01 25 39. Continuem per la dreta, en pujada. (Si hem estat atents, uns metres enrere, al voral del camí, hauríem d’haver vist una discreta fita. És una drecera que mena, a peu, directa al castell).

Finalment, al cap d’uns 400 metres des d’aquesta darrera referència, arribem a una planura on hem aparcat: 41 20 59 01 25 42.

Hi ha restes d’edificacions. Creiem que algunes son de la capella. Les del castell es troben al cim del turó, uns metres més enlaire.

Localització: N 41 20 59 E 01 25 40 - Altitud: 685 m.

Altres: Ha estat difícil ... ens ha costat fins a tres jornades, en dates diferents,  poder trobar aquesta edificació. No hem vist enlloc, cap indicació per poder-hi arribar. Finalment hem pogut obtenir un mínim d’informació a través del Google Earth. Les fotografies penjades per en Joel Marimon Bonet en aquesta aplicació, han estat clau per facilitar-nos la localització.

En aquesta ocasió, hem accedit a aquesta construcció en un vehicle 4x4, donades les dificultats que presenta el terreny en algunes parts del recorregut.

Alt Camp : Veure en un mapa més gran.

cabana-de-camp-cami-al-castell-de-lalba-alt-camp-n-41-20-40-e-1-26-15-110505_502_0

Cabana de camp (Barraca) :

Magnífic exemple de construcció amb pedra seca, que trobem en mig del bosc, durant el recorregut al castell de l'Albà: N 41 20 40 E 1 26 15.