Fort fuseller de Ferriols – Corbera d’Ebre / Terra Alta

És una edificació del segle XIX. És una construcció d’època carlina.

I T I N E R A R I

Situació: Dalt d'un turó proper a Corbera d'Ebre, localitat de la comarca de la Terra Alta (Tarragona).

Època: Segle XIX - (Patrimoni.Gencat).

NOVETAT - Octubre 2013: El senyor Emilio Borque, delegat a Tarragona de la Asociación de amigos del telégrafo de España, en relació amb aquesta edificació, ens facilita la següent informació :

“Se trata de una torre del ramal a Gandesa de la línea principal de telegrafia óptica que recorría la parte baja del Ebro, que se construyó en 1875 por orden del General Salamanca, militar que dió mucha  importancia  a las comunicaciones en su lucha contra los carlistas.

Es un personaje muy interesante pero poco estudiado.

Además de esta línea del Ebro, mandó construir un año antes una red que comunicaba Tarragona con el resto de la provincia.

Entre las construcciones realizadas, está el fortín de Colldejou y la torre d’en Petrol.”

Agraïm molt sincerament aquesta informació.

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmès. Lliurament accessible. Boniques vistes als voltants. Imprescindible anar-hi en un vehicle 4 x 4, o a peu. Aparcament davant mateix de l'edificació. Enlloc hi ha cap indicació.

Accés - Visitat el 03/05/2013:

Procedents de Mora d'Ebre, i circulant per la carretera N-420, arribem a Corbera d'Ebre, abandonant aquest vial pel segon carrer a mà dreta (41 04 42.65 E 00 28 49.80 - El primer és un petit carreró sense sortida).

Ens trobarem llavors transitant pel carrer de Sant Isidre. Hi ha un indicador:

“Poble Vell”.

Al final del carrer trobarem una creu de terme. Per l'esquerra una altra indicació ens assenyala per anar al “Poble vell”. Per la dreta, per on continuarem, està indicat per anar a l’escola Doctor Ferran (41 04 44.37 00 28 39.35).

Uns 900 metres més endavant, hem de continuar per un trencall a mà esquerra, (41 05 02.95 00 29 06.85), abandonant l'asfalt i circulant d'ara en endavant, per un camí de terra.

Tornem a trobar un trencall: girem a l'esquerra (41 05 03.94 00 29 06.36 ). Els primers metres son de forta pujada.

Trobem un altre trencall. Continuem per la dreta, amunt.

Trencall, seguim per l'esquerra. A la dreta queda un petit dipòsit i una caseta d'obra.

Nou trencall, continuem per l'esquerra. Arribem a la torre. Haurem circulat uns 500 metres per un camí de terra.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Maig 2013):

Edifici construït de maçoneria, planta rectangular amb els angles esmotxats.

Conserva diverses rengleres d'espitlleres de diferent tipologia, que es distribueixen simètricament a totes les cares.

S'intueixen tres nivells de poca alçada.

Els murs tenen un gruix de 60 cm.

L'interior de la construcció mesura 4,5 x 5,4m.

Sembla que hi havia una primera línia de defensa a nivell del terra d'uns cent metres de diàmetre al voltant de la torre.

L'accés s'ha de realitzar camp a través i per les proximitats passa un gasoducte.

Notícies històriques

Per la tipologia pot correspondre a una obra del segle XIX, feta durant algun moment de les guerres carlines.”

Terra Alta : Veure en un mapa més gran.

El poble vell   –  Visitable.

El parlament de Catalunya va declarar “Lloc d’interès històric” al poble de Corbera d’Ebre (Terra Alta) que descansa al cim d’un turó a 337 metres d’alçada; on una munió de cases en runes donen constància d’allò que fins 1938 va ser la vila de Corbera d’Ebre. Allí descansa el seu símbol, l'església de “Sant Pere” des d’on es pot contemplar les abruptes muntanyes de la Serra de Cavalls i Pàndols (indrets on es van produir els combats més intensos i brutals de la batalla) i gran part del terreny que va ser l'escenari principal dels 115 dies d'enfrontament que va  durar la Batalla de l'Ebre.

A la Guerra Civil espanyola, la Batalla de l'Ebre va ser un dels episodis més importants, tant per la violència i la durada dels combats com per les conseqüències que se'n van derivar. La batalla, va començar el juliol de 1938 i va acabar a mitjans de novembre del mateix any. Van morir milers de combatents dels dos bàndols i va determinar la caiguda de Catalunya i, posteriorment, l'enfonsament de la resta del front republicà.

Per a Espanya, la derrota va provocar la desaparició de la II República. Per Catalunya, va representar la pèrdua dels seus òrgans de govern, un greu obstacle per al manteniment i progrés de la seva cultura, una alteració demogràfica, un  trasbals econòmic i la pèrdua de l'oficialitat del seu idioma. “

La cota 402

Al davant de la porta d'accés al poble vell de Corbera, hi ha una indicació per anar a la cota 402.

S'hi pot accedir seguint les indicacions que oportunament apareixen durant el recorregut. És un camí de terra, una mica bonyegut de tant en tant, però llevat d'incidències climatològiques, creiem que es apte per circular-hi amb qualsevol tipus de vehicle.