Estany de Banyoles – Banyoles / Pla de l’Estany

I T I N E R A R I

Situació: A Banyoles, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Pla de l’Estany (Girona).

Època:

Protecció:   L'Ajuntament de Banyoles i la societat civil de la ciutat i comarca en reclamen la seva declaració com a Parc Natural.

Estat: Bo. A les seves aigües es porten a terme tot tipus d’activitats aquàtiques.

Accés – Visitat el 23/08/2017:

Accessible per diferents itineraris segons procedència del viatger. Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Altres: De la pàgina web de l'Ajuntament de Banyoles, ens complau extreure la següent informació - (Setembre 2017):

“L’Estany és l’origen i el principal signe d’identitat de la ciutat de Banyoles.

Juntament amb la seva conca lacustre són considerats com el conjunt càrstic més extens de la península ibèrica i un espai únic d’un gran valor geològic, ecològic, paisatgístic i cultural.

Els valors naturals de l'Estany i el seu entorn han estat reconeguts amb diverses figures de protecció.

El 1992 va ser inclòs dins el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) per la Generalitat de Catalunya; els anys 2000 i 2003, a nivell europeu, va ser reconegut com a espai de la Xarxa Natura i Lloc d’Interès Comunitari.

Per altra banda, forma part del conveni Ramsar que qualifica la zona lacustre de Zona Humida d'Importància Internacional.

És tasca de tots, tan banyolins/es com visitants, mantenir i respectar aquest entorn natural privilegiat.

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de Wikipedia, el següent text (Setembre 2017):

"L'Estany de Banyolesés el llac natural més gran de Catalunya (tenint en compte que l'Estany d'Ivars d'Urgell, reconstruït i reomplert als anys 2003-2009 – amb la qual cosa el qualificatiu de "natural" és discutible–, el supera, amb 126 ha).

També és l'origen i principal signe d'identitat de la ciutat de Banyoles.

Mesura aproximadament 2.150 m de llargada, la seva amplada màxima del lòbul nord és de 775 m i la del lòbul sud 725 m.

La superfície és de 111,7 ha i la profunditat màxima és de 62 m.

L'estany i la seva conca lacustre són considerats com el conjunt càrstic més extens de la península Ibèrica i un sistema ambiental de notable valor.

Situat a ponent del terme municipal de Banyoles, fou declarat per la Generalitat de Catalunya com a zona integrada en el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN).

El 2003 va ser inclòs en la Llista Ramsar de Zones Humides d'importància Internacional i ha estat proposat per formar part de la xarxa Natura 2000, en l'àmbit de la regió mediterrània.

Així mateix, l'Ajuntament de Banyoles i la societat civil de la ciutat i comarca en reclamen la seva declaració com a Parc Natural.

Durant la realització dels Jocs Olímpics d'estiu de 1992 a la ciutat de Barcelona l'estany, i la població de Banyoles, albergaren la competició de rem."

• Turisme

El tren pinxo de Banyoles