Església VELLA de Sant Mateu – Vall-llobrega / Baix Empordà

I T I N E R A R I

Situació: Isolada, en terrenys de Vall-llobrega, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època: Segle XI – Romànica - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Avui hem tingut una agradable e inesperada sorpresa. A l'arribar a destí ens trobem una església en restauració. Pel que es veu, les obres ja estan ben avançades.

Església VELLA de Sant Mateu – Vall-llobrega

Fins i tot és d'agrair la presència d'un plafó informatiu, de bona mida i d'aspecte impecable.

A M P L I A C I Ó            A M P L I A C I Ó             A M P L I A C I Ó

d'alguns fragments del text de la foto anterior.

Desconeixem la data de captura d'unes imatges que hi ha en una pàgina web de (Patrimoni.Gencat), però l'aspecte que oferia aquesta edificació, era ben penós en comparació amb el que presenta a dia d'avui.

No és accessible lliurament.

Accés – Visitada el 03/12/2016:

Disposem que el punt d'inici (0) de la sortida d'avui serà des d'un lloc (41 52 19.5 03 08 16.6)  situat a les afores de Vall-llobrega, a tocar del punt quilomètric nº 327 de la carretera C-31, on hi ha una rotonda  i prendrem la sortida indicada per anar a Vall-llobrega.

Arribem a les primeres cases de Vall-llobrega (1) 41 52 40.2 03 07 44.4 i seguim recte.

Quan arribem a l'alçada de Can Sàbat (2) - 41 53 21.2 03 06 55.2 ja entrem a un camí de terra, de moment ben transitable. A partir d'aquí i fins el final del recorregut anirem trobant bonys al terra i desguassos que expulsen l'aigua del camí cap als vorals. Res que no es pugui superar amb una conducció acurada.

A 41 53 27.2 03 06 50.1 (3) trobem una desviació, sense indicació. Continuem per la dreta, en baixada.

Aproximadament a 41 53 32 03 06 47 (4) trobem una cadena al bell mig del camí barrant el pas.

El nostre TomTom ens diu que manquen uns 425 metres per arribar a destí. Aparquem el cotxe i ens posem a caminar.

Deixem un respectable dipòsit d'aigua a la dreta. Trobem una clariana. Hi ha una font i uns bancs. Ja veiem l'ermita al davant nostre, enfilada sobre una petita alçada.

Prenent el camí de l'esquerra, en cinc minuts som dalt.

La introducció de les anteriors dades en un mapa de Google M A P S, comporta l'emissió automàtica del mapa del recorregut.

Malauradament, no completa els darrers metres de l'itinerari, doncs no els reconeix com a transitables amb vehicle, tot i que indica la direcció correcta de la continuació.

Localització: (5)  N 41 53 40.9 E 03 06 51.1 - Altitud : 123 m.

“ Descripció

Situada a la capçalera de la vall de la riera de Vall-llobrega, a les Gavarres, l'església romànica de Sant Mateu es troba actualment en estat de ruïna.

De l'edifici, que era d'una sola nau amb absis semicircular, només en resten els murs, amb l'arrencada de la volta de canó, ja que la coberta és esfondrada.

En el frontis es poden apreciar les restes de la porta d'entrada, amb un doble arc de mig punt, i una finestra d'una sola esqueixada, actualment tapiada.

El mur lateral de migdia, que té grans contraforts als extrems, conserva tres finestres de doble obertura, d'arc de mig punt. Una finestra del mateix tipus es troba al centre de l'absis.

Notícies històriques

El temple, que probablement va ser bastit durant el segle XI, apareix esmentat des del 1280, i a partir del segle XIV figura com a parroquial.

Cap al 1669 es degué abandonar, quan es va erigir la nova església al Raval de baix.”

A L T R E S

M A P A on es pot observar la situació de les dues esglésies de Sant Mateu de Vall-llobrega, la VELLA i la NOVA.