Torre de Can Colom – Mont-ras / Baix Empordà

S E N S E     I M A T G E S

I T I N E R A R I

Situació:  A les afores de Mont-ras, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època:  Medieval - (Patrimoni.Gencat).

Protecció:  BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ho desconeixem, no hi hem arribat a tocar.

No l'hem localitzat.

Les úniques dades de que disposàvem - Wikipedia - situen aquestes restes al bell mig del no res:

Hem buscat més informació al mapa del ICGC:

Aquestes noves dades, tot i que sense la deguda precisió, situen les restes en una posició diferent, dins d'uns terrenys de propietat privada, Can Colom.

Hem desestimat continuar la busca.

LocalitzacióN 41 54 16.4 E 03 08 36.8 – Aquestes dades corresponen a un lloc del carrer de La Font, on es veu la tanca que envolta el Mas Colom - Altitud: 70 m.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Desembre 2016):

“Restes d'una torre circular situada en un pujol darrera el Mas Colom, al puig de la Cucula. El diàmetre de la torre és d'uns 6,75 m. i les restes conservades no superen el 1,5 m. d'alçada.”

Com es pot observar, és ben minsa aquesta descripció.

• Força més extensa és la que apareix a l'anteriorment citada pàgina de Wikipedia.
  • Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l’Ajuntament de Mont-ras, el següent FRAGMENT de text (Desembre 2016):

“A més, hi ha diverses torres de defensa, que sovint fortificaven masies per l’afany de defensa contra els atacs dels pirates.

Algunes d’elles són La torre de Can Colom o Torre Ferrera. Les restes de la torre de Can Colom es troben al cim d’un petit turó, a ponent de la masia Can Colom i molt a la vora d’ella, en el vessant nord-oriental del puig de Cucala.

El mur d’aquesta torre, de planta circular, sobresurt poc més d’un metre del sòl en tot el seu perímetre, circumstància que indueix a creure que fou enderrocada a posta. Aquest mur té uns dos metres d’amplada.

Un arrebossat d’armagassa, molt dur, indubtablement antic, impedeix veure l’aparell.

El lloc on s’alçava la torre domina les terres del corredor de Palafrugell, sens dubte es tracta d’una torre de guaita doncs la seva posició permetia albirar els camins més importants de la contrada i part del litoral.

Recordem que el poble apareix esmentat en els primers documents conservats que hi fan referència, del segle XI, amb el nom de Torroella de Mont-ras. Aquest nom es continua emprant durant tota l’Edat Mitja.

La torre de Can Colom, els escassos vestigis que se’n conserven, són de difícil datació. El seu ferm arrebossat ens recorda, tanmateix, el que ha aparegut en les restes de l’absis trapezial, pre-romànic, de l’antiga església de St. Cristòfol de Fonolleres (terme de Parlavà al Baix Empordà).

No és impossible, doncs, que aquesta torre de vigilància sigui alt-medieval o àdhuc d’origen anterior, baix-romana.

Per dissort la malesa dels seus contorns i els enderrocs del seu interior motiven que no coneguem troballes de ceràmica d’aquest lloc. No hi ha dubte que una exploració i excavació de les restes i dels seus voltants seria d’interès.“