Església parroquial de Sant Martí – Canet d’Adri / Gironès

I T I N E R A R I

Situació: A Biert, entitat de població de Canet d'Adri, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès (Girona).

Època:  Segle X – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL  - (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Bo. Hem aparcat als voltants. El dia de la visita vàrem coincidir amb varies persones més. L'església estava oberta i vàrem poder fer una ullada a dins.

No sabem si l'obertura de l’església té alguna cosa a veure amb aquestes persones, però pensem que no sempre deu estar oberta, doncs l'interior es troba en molt bones condicions, i equipada amb imatges, com es pot apreciar a les nostres fotografies

Accés – Visitada el 25/06/2016:

Hem començat l'itinerari d'avui des de les darreres cases de la localitat de Canet d'Adri, concretament des del davant del Restaurant La Sala, (42 02 14.0 02 44 04.4) (0) situat a la carretera GIV 5313, a tocar de la fita del PK nº 4, continuant per aquesta via, circulant en sentit nord.

Des d'aquí, i com en altres ocasions, i a mode de “track casolà”, anirem detallant les desviacions que anirem trobant pel camí.

(1)  A 42 03 04.6 02 43 42.5 – Desviació. Continuem per l'esquerra. Indicat: Biert i Rocacorba. A partir d'aquí deixem la carretera GIV-5313 i continuem per un camí de terra.

Camí de terra, en principi transitable amb vehicles de turisme. Anirem trobant bonys de tant en tant, però res que no es pugui superar amb una conducció acurada.

(2) A 42 03 11.3 02 43 39.1 – Cruïlla – Indicat – Seguim pel camí del mig.

(3) A 42 03 38.4 02 43 17.6 - Deixarem enrere la Font de Can Parregueres. Aquesta posició és aproximada.

(4) A 42 04 12.2 02 42 54.9 – Desviació, continuem per l'esquerra, no hi ha cap indicació.

(5) A 42 04 16.3 02 42 47.9 – Cruïlla: Continuem recte. Hi ha una indicació: Biert. Com a referència podem dir que hi ha un dipòsit d'aigua.

(6) A 42 04 22.4 02 42 36.2 – Deixarem Can Ramió a la dreta, i continuarem per l'esquerra.

(7) A 42 04 45.2 02 42 22.2 – Arribem a un lloc on trobem un petit cartell indicador, de senderisme: Església de Biert.

En aquest lloc hem donat la volta al vehicle, hem aparcat, i després ens hem dirigit, a peu, a veure l’església, situada molts pocs metres més endavant.

Localització: (8) N 42 04 47.7 E 02 42 28.3 - Altitud  395 m.

• La introducció de les anteriors coordenades a Google Maps, comporten l'emissió del  M A P A del recorregut efectuat.
  • Distància total aproximada del recorregut: 6.100 metres.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Juny 2016):

“ Descripció

Edifici d'una sola nau, cobert amb volta de canó, amb absis semicircular, que ha estat molt transformat per l'afegitó de capelles i el sobrealçament de la nau i l'absis.

En reformes posteriors es va construir un campanar d'espadanya de dos ulls i també es modificà la porta situada a la façana sud i datada el 1861, substituint probablement la porta original.

Al centre de l'absis hi ha una finestra de doble esqueixada pròpia de les reformes del segle XII. Al costat de ponent hi ha adossada la rectoria.

Notícies històriques

Aquesta església depenia, al segle X, del monestir de Sant Medir, l'emplaçament primitiu del qual era a Sant Gregori abans del seu trasllat a Amer.

L'església actual va ser consagrada el 1116, en substitució d'una església anterior que havia estat construïda en temps del bisbe Ot de Girona (885-1010) i s'havia enderrocat.

Aquesta nova església apareix esmentada en una butlla de l'any 1017 com a possessió del monestir de Banyoles. El 1116 fou consagrada pel bisbe de Girona, Berenguer Dalmau.

Les ressenyes de les diferents visites pastorals proporcionen informació sobre les diferents modificacions que va patir l'edifici. El 1478 sabem que tenia un campanar amb dues campanes, el 1511 es dedica un nou altar a Santa Maria... L'any 1698 Biert consta com a lloc reial.”

M A P A de les esglésies romàniques del terme municipal de Canet d'Adri