Església de Santa Maria del Coll – Talavera / Segarra

Església de Santa Maria del Coll – Talavera

I T I N E R A R I

Situació: A Civit, entitat de població de Talavera, vila i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segle XIV - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament.

Accés - Visitada el 13/10/2013:

Senzill de localitzar donades les reduïdes dimensions del llogaret. Hem aparcat el cotxe a baix el poble, i hem accedit a peu a l'edificació.

Església parroquial situada dalt del turó del poble de Civit i aïllada de qualsevol construcció.

L'edifici se'ns presenta amb una sola nau amb volta apuntada, capelles laterals i un campanar de planta quadrada situat a la capçalera del mateix.

La teula de la nau és doble vessant; i a una vessant, ambdós capelles laterals. El seu campanar té una teulada a quatre vessants i presenta obertures d'ulls a totes les cares, destacant però, un treball més acurat, a la cara que dona a la façana principal de l'església, amb obertura de doble ull d'arc de mig punt.

L'accés a l'interior de l'església es fa a partir d'un porxo construït recentment, dins del qual es troba la seva porta d'accés.

Aquesta porta presenta estructura d’arc de mig punt adovellat. Tota aquesta estructura que s'anteposa a l'edifici ve precedida per un camí, delimitat ambdós costats per murs, on hi ha integrades, en forma de decoració, dos esteles funeràries, molt erosionades.

Notícies històriques

L'existència del lloc de Civit es documenta l'any 1051, quan Alemany Hug de Cervelló cedí un alou a l'indret d'"ipsa vid" al comtat de Manresa, dins el terme del castell d'Aguiló a un grup de dotze famílies.

Una de les primeres mencions de l'Església de Civit data de 1110, en una deixa testamentària d'Ermessèn a Santa Maria de Civit. Posteriorment aquesta parròquia consta en la visita pastoral de 1331.

El bisbe de Vic visità la parròquia l'any 1685; en aquest moment n'era sufragània l'església de Santa Creu de Pavia. L'església es mantingué dins el bisbat de Vic fins l'any 1957, que fou agregada a la diòcesi de Solsona, conjuntament amb bona part de les parròquies veïnes.

Actualment, aquest edifici no conserva cap element del primitiu temple romànic i ha estat molt remodelat al llarg del temps.