Capella de Santa Fe de Montfred – Talavera / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Civit, entitat de població de Talavera, vila i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Estat: Exteriorment presenta un bon estat. El dia de la nostra visita la porta estava oberta, permetent el lliure accés a l'interior, que també presenta un relatiu bon aspecte.

Ens ha agradat força la puresa de línies d'aquesta edificació, la seva senzillesa, no exempta de bellesa.

Per altra banda, es curiós el contrast que es dona entre la figura d'aquesta modesta edificació de fa nou-cents anys, envoltada de majestuoses moles del segle XXI, els moderns aerogeneradors.

Accés - Visitada el 13/10/2013:

A Montfred, llogaret deshabitat, en terrenys de Civit. Encara l'acompanyen les quatre pedres d'un antic mas, arruïnat.

Procedents de La Panadella i circulant per la carretera T-221 en direcció a Santa Coloma de Queralt, entre els PK 6 i 7 d'aquest vial (més aviat a tocar del 7), hi ha una sortida a la dreta (41 33 44.66 01 23 50.77),

sense cap indicació, que en un breu recorregut, ens conduirà a Montfred. La capella ja és visible durant aquest darrer tram del camí.

“ Descripció

S'hi arriba per una pista que surt, en direcció oest, del kilòmetre 4 de la carretera de la Panadella a Santa Coloma de Queralt, just al cim de la collada.

Aquest indret ens presenta les ruïnes d'un antic mas al costat de la capella de Santa Fe de Montfred.

Aquesta capella és d'una sola nau amb volta de canó i absis semicircular orientat a llevant, precedit per un arc presbiteral.

La porta d'accés sobre a la façana nord i és de forma d'arc de mig punt adovellat.

Al centre de l'absis hi ha una finestra de doble esqueixada i al mur de ponent n'hi ha una altra, d'una sola esqueixada.

Al brancal sud de l'arc presbiteral s'obre una tercera finestra, de doble esqueixada amb signes d'haver estat reformada posteriorment.

La capella té un petit campanar d'espadanya d'un ull situat sobre el pinyó del mur est.

La teulada de la nau és a doble vessant i la de l'absis és de quart d'esfera.

L'aparell de pedra presenta un treball irregular i descurat, sent el típic carreuó segarrenc rejuntat amb morter de calç, disposat en filades desiguals, més irregulars a les parts refetes, i que posen en evidència una obra de clara rudesa de principis del segle XII, tot seguint la tradició constructiva del XI.

Hi havia una imatge de pedra de Santa Fe que actualment es troba a la casa de Josep Corbella a Santa coloma de Queralt.

Notícies històriques

El lloc de Montfred és documentat des de l'any 1051 entre les afrontacions del castell de Civit. El primer esment de l'església de Santa Fe de Montfred és de l'any 1195, en el primer testament de Guerau de Castelltort, que li llegà un alou. És possible que la capella es correspongui amb la parròquia de Bordell, que és esmentada en la llista de parròquies del Bisbat de Vic anteriors al 1154.

Actualment no queda cap resta del castell i en el seu lloc es va construir un mas gran, probablement del segle XVII o XVIII, que se'ns presenta en estat ruïnós. La capella de Santa Fe de Montfred, en origen, deuria ser la capella del primitiu castell.”