Castell de Montargull – Llorac / Conca de Barberà

castell-de-montargull-100320_501bis

castell-de-montargull-100320_519

castell-de-montargull-100320_520

I T I N E R A R I

Situació: A Montargull, nucli de població deshabitat del municipi de Llorac (Conca de Barberà) – Tarragona.

Època: Medieval.

Estat: Desaparegut. Lliurament accessible. Hi ha unes quantes edificacions derruïdes, malmeses, abandonades. De totes maneres, és una propietat privada. Cal ser curosos  amb l’entorn. Aparcament als voltants.

Senzill de localitzar donades les reduïdes dimensions del llogaret.

Altres:

• Durant la visita vàrem coincidir amb un home de mitjana edat que havia nascut i viscut un temps en aquest lloc, encara de propietat familiar. Mentre es preparava un bon esmorzar amb pa i botifarra en una improvisada barbacoa, vàrem xerrar agradablement una estona.

Ni el seu pare recordava haver vist en concret senyals de l’antiga edificació. Ens indica el lloc on es deia que havia estat aquesta construcció. Als voltants, pedres i restes de murs. És difícil precisar què son marges, i què son murs.

• L’element supervivent més significatiu del conjunt és la petita església del poble, l’església de Sant Jaume (Romànic, segle XII).

• Les vistes al voltant són esplèndides. L’home ens assenyala amb orgull, a la llunyania, la situació del castell de Montclar, del de Savallà del Comtat ...
  • Un modern parc eòlic presideix ara mateix aquestes contrades. El contrast és ben evident .

castell-de-montargull-100320_503bis

• Les ordes militars del Temple i els Hospitalers, varen senyorejar aquests territoris, a partir del segle XII.

Edificacions properes: Dins del terme municipal de Llorac hi podem trobar varies edificacions: veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Conca de Barberà : Veure en un mapa més gran.