Església de Santa Maria de Puigpardines – Vall d’en Bas / Garrotxa

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de San Privat d’en Bas, entitat de població de la Vall d’en Bas, municipi de la comarca de la Garrotxa (Girona).

Època: Documentada des del segle XI - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Accés – Visitada: 01/06/2018.

0 – El punt d’inici ha estat un lloc situat a 42 08 31.5 02 26 10.0 a la vora de Les Preses. Fins aquí hem arribat trepitjant terreny asfaltat, seguint les instruccions del nostre navegador. Ara trobem un indicador que ens assenyala la direcció de la darrera part de l’itinerari, molt propera, a uns nou-cents metres de distància: església romànica Puigpardines.

La introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google, comporta l’emissió automàtica d’un M A P A del recorregut.

“Descripció

Temple originàriament romànic que ha sofert un seguit de transformacions al llarg dels anys que desmereixen les seves línies primigènies.

La porta d'entrada estava situada antigament al frontispici de ponent, amb l'arc sostingut per dues columnes de fust monolític i capitell amb ornamentacions florals. Actualment està tapiada.

Hi ha una gran torre amb campanar.

La primera notícia està documentada l'any 1060, en què consta com a parròquia.

L'any 1108 el bisbe de Girona, Bernat Umbert, va cedir-la al monestir vigatà de Manlleu.

L'any 1362, segons el llibre Verd de la Seu de Girona, consta encara com a pertanyent al priorat de Manlleu, passant al segle XVI a ser a rectoria independent.

El temple fou modificat durant el segle XVIII i conservà fins l'any 1936 unes pintures al fresc de Joan Carles Panyó.”