Església de Santa Maria de Montfar – Ribera d’Ondara / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: A Montfar, entitat de població del municipi de Ribera d’Ondara, a la comarca de la Segarra (Lleida).

Època:Segle XII – Romànica - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment, presenta un relatiu bon aspecte. L'interior, que hem pogut visitar, està força abandonat. El dia de la nostra estada, hi havia uns paletes treballant als voltants de l'edificació. Potser per aquesta raó, la porta estava oberta.  Hi ha un petit cementiri al costat.

A tocar de les cases de Montfar.

“ Descripció

Es tracta d'un edifici de planta rectangular, d'una sola nau coberta per dos trams de voltes de creueria i capçada, a llevant, per un absis semicircular, que actualment resta tapat per un envà, al qual s'obren tres nínxols.

La porta d'accés s'obre al costat esquerra de la façana sud, a partir d'un arc rebaixat, molt transformat.

Un campanar d'espadanya de dos ulls es situa sobre la volta absidal.

Al seu interior trobem un cor situat a l'extrem de ponent de la nau i obertura de nínxols per altars als murs laterals.

Destaquem el fet que tant l'exterior com l'interior d'aquesta església presenten notables remodelacions que afecten a la seva primitiva estructura, desdibuixant la seva imatge.

Els paraments interiors presenten una capa de guix policromada de colors blau i ocre amb un notable procés de degradació, i per les seves façanes exteriors utilitzen l'aparell format pel típic carreuó segarrenc,amb presència d'esquerdes en els seus murs. La teulada està disposada a doble vessant.

Notícies històriques

Històricament fou una sufragània de la parròquia de Sant Bartomeu de Carbassí, a l'actual comarca de l'Anoia.”