Església de Santa Maria de Gramuntell – Rivera d’Ondara / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: A Gramuntell, entitat de població del municipi de Ribera d’Ondara, a la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segle XII – Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment aparenta un bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als carrers dels voltants.

No és gens senzill de fotografiar-la. Presenta totes les façanes a tocar de les cases que l'envolten, a excepció de la del darrera, que dona a la Plaça Major.

Al carrer Sant Roc, nº 17.

Edifici situat dins del clos primitiu del poble, i presenta una estructura molt modificada.

Es tracta d'un edifici d'una sola nau, de planta rectangular, i capella bastida al mur de tramuntana.

Presenta un parament de carreu disposat amb algunes filades de través i paredat, a l'estructura de la capella.

A la façana de migjorn s'obre la porta d'accés d'arc rebaixat adovellat i presenta un treball incís en un carreu situat a la cantonera d'aquesta façana en direcció a ponent amb l'any "1596".

A la façana de llevant s'obre un òcul i corona un campanar d'espadanya de doble ull.

Notícies històriques

L'església és sufragània de Sant Andreu de Vilagrasseta i va estar dins el bisbat de Vic fins l'any 1957, moment en què passà al bisbat de Solsona.”