Torre de Granyena de Segarra – Granyena de Segarra / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: A les afores de Granyena de Segarra, vila i municipi de la comarca de la Segarra ( Lleida).

Estat: Malmesa. Lliurament accessible.

Altres noms: El molí de vent  - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 04/02/2013:

Des de Granyena, ens hem dirigit al lloc indicat al següent mapa (coordenades 41 37 15 01 14 55) on hem aparcat el vehicle. La torre ja és perfectament visible, situada dalt d’un petit turó, al davant nostre.

Des d’aquí, a peu, hi hem arribat en cinc minuts, per un corriol perfectament identificable, que mena a aquesta edificació.

Boniques vistes als voltants.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2013):

“ Descripció

Restes de la primitiva torre de guaita emprada com element de defensa en el moment de la reconquesta del territori per part dels exèrcits comtals sobre el domini musulmà, en el segle XI.

Es tracta d’una torre de planta circular, construïda amb pedra irregular i morter de calç.

Està edificada sobre la roca mare, i tan sols es conserva part baixa de la seva estructura cilíndrica, molt enrunada.

Notícies històriques

La memòria de la gent de Granyena diu que d’aquesta primitiva torre de defensa hi havia un túnel subterrani o mina que anava fins al castell i que en cas de perill, els seus propietaris podien ser avisats de pressa o escapar-se dels seus enemics.”