Església de Santa Maria de Freixe – Mieres / Garrotxa

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Mieres, vila i municipi del mateix nom, a la comarca de la Garrotxa (Girona).

Estat: Bo. Restaurada. No és accessible lliurament. Aparcament al voral del camí d’accés.

Accés – Visitada: 30/06/2018.

0 – El punt d’inici ha estat un lloc – 42 07 39.1 02 38 20.6 – sortint de Mieres, situat a tocar de la fita del PK nº 19 de la carretera GI-524, on hem enfilat per una sortida indicada: Camí de Finestres.

1 – A 42 07 23.8 02 38 3.1 - Desviació - Girem a mà esquerra. Indicat.

2 – A 42 06 55.0 02 37 09.0 - Desviació. Continuem per la dreta. No hi ha indicador. Entrem a camí de terra.

3 – A 42 06 55.0 02 36 49.6 - Una referència: Trobem una porta d’entrada a una casa. Continuem per l’esquerra.

4 – A 42 06 21 02 36 58 - Desviació. Continuem per l’esquerra, en una corba molt tancada. Indicat: Freixes 2 km.

5 – A 42 06 20 02 37 00 Continuem per l’esquerra. No indicat.

La introducció de les dades anteriors en un mapa de Google, comporta l’emissió automàtica del següent

Notes:

• Transitarem per un camí que a vegades es presenta ben asfaltat i a vegades és un aspre terreny de terra, una mica bonyegut. Tot i que pensem que és apte per transitar-hi amb un vehicle de turisme, amb precaució, sense preses, doncs no és pas un recorregut “d’aventura”, és una sortida “familiar”, creiem que seria força raonable fer-ho amb un vehicle 4x4.

• L’estat del terreny segons s’hagi comportat la climatologia els dies anteriors, la solitud del recorregut, i altres circumstàncies, com la possibilitat (no pas tant remota com pugui semblar ... ) de trobar-se de cara amb un altre vehicle en llocs poc adequats per portar a terme un encreuament, fan que recomanem si és possible, aquesta opció motoritzada.

• Durant el recorregut ha desaparegut varies vegades de la pantalla del nostre TomTom, el planell del camí. Els indicadors i l’instint ens han portat a bon port.

• Finalment, citar que el comptaquilòmetres del nostre cotxe ens indica que hem fet uns 7 quilòmetres (Sols d’anada).

Santa Maria Freixe era l'antiga església parroquial rural i actualment està molt abandonada.

El seu origen és romànic, malgrat que es troba molt modificada i ampliada, presentant la porta d'ingrés al temple sota la finestra de l'absis semicircular.

Al costat nord hi ha adossada la sagristia i el campanar de torre, de secció rectangular amb coberta a dues aigües aixecada com a cos separat del temple, per bé que s'hi troba adossat per mitjà d'altres addiccions.

Va conservar un interessant encenser romànic el qual es guarda actualment en el Museu Diocesà de Girona.

El nom del lloc ve esmentat en el pretèrit com "Fraxino", però les referències documentals de l'església fins ara conegudes no són anteriors al s. XIV.

L'any 1362 se l'anomena "Sancte Marie de Fraxino" i "Sancta Maria de Freixe" quan, l'any 1392, el rei Joan I de Catalunya-Aragó va vendre la jurisdicció de la parròquia a Hug de Santa Pau.”