Església de Sant Andreu de Rüitlles – Mieres / Garrotxa

1 - Una fotografia de l’any 1988 – Generalitat de Catalunya.

Punt d'accés a l'església.

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Mieres, vila i municipi del mateix nom, a la comarca de la Garrotxa (Girona).

Estat: Ho desconeixem. Està situada dins d’una propietat privada. A l'entrada de la finca hi ha un cartell que indica que és un camí particular i que està prohibit el pas.

Un altre cartell adverteix de la presència de gossos.

Havent parlat per telèfon amb l’Ajuntament de Mieres, ens confirmen aquesta limitació.

Accés – Intent de visita: 30/06/2018.

No visitada.

Des de Mieres hem circulat en direcció sud per una carretera asfaltada de la que desconeixem dades (Veure mapa) fins un lloc situat aproximadament a 42 06 28 02 38 26, on hi ha una sortida d’aquesta carretera, sense cap indicació, que suposem que deu accedir a l’església buscada.

Localització: N 42 06 27.9 E 02 38 21.6 – Dades no contrastades. Extretes de Vikipèdia - Altitud estimada: 350 m.

“Descripció:

Sant Andreu era l'antiga església parroquial, avui tancada al culte, del poble de Ruïtlles, esdevingut en l'actualitat un veïnat de Mieres.

És una construcció d'una sola nau, coberta amb volta de canó i molt modificada en el transcurs del temps.

L'absis és semicircular, amb una finestra espitllerada a la part central, cegada des de l'interior de l'edifici, situat a la banda de llevant.

A migdia hi ha la sagristia afegida al mur.

La porta d'entrada allindada amb l'any 1798 a ponent.

Al damunt s'hi obre un ull de bou i assentat sobre l'extrem sud-oest es troba el campanar d'estructura octogonal i acabat en cúpula, d'època moderna i fet amb rajols.

El forrellat conservat a la porta de l'església és d'època romànica. Cal destacar el seu ornament amb motius geomètrics que el diferencien dels seus coetanis, ja que no està acabat amb un cap de drac.

Damunt de la porta podem veure la següent la llinda amb la data 1798.

Notícies històriques

L'indret va ser colonitzat pels monjos benedictins de Sant Esteve de Banyoles a favor dels quals signà el papa Benet VIII, l'any 1017, la butlla confirmatòria de possessions on es cita el temple de "Sancti Andree de Rovilias".

De l'acabament del mateix segles XI és la citació "Sancti Andree de Riutulis" denominació que es va convertir en "Ramilis" al segle XII i en "Rovilis" a la catorzena centúria.”