Església de Santa Anna – Caseres / Terra Alta

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys del terme de Caseres, vila i municipi de la comarca de la Terra Alta (Tarragona).

Època: Segle XIV – Gòtic - (Patrimoni.Gencat) - Segle XIII – (Enciclopèdia Catalana)

Estat: Ho desconeixem.Situada dins d'una propietat privada, no és accessible lliurament.

Accés - Visitada el 03/05/2013:

Situada a tocar del castell de Almudèfer, tot seguit reproduïm exactament l'itinerari recorregut per arribar al lloc on hi ha les dues edificacions:

Iniciem l'itinerari a les afores de la població de Caseres, al punt situat a N 41 02 12.57 E 00 15 03.68. És el final d'un petit passeig de frondosos plataners,

on a la capçalera hi ha els antics safaretjos públics del poble.

Aquí s'inicia un ample camí de terra, perfectament transitable per tot tipus de vehicles.

El proper recorregut és un agradable passeig, sense cap complicació, acompanyats sempre pel riu Algars a la nostra dreta

(Que fa de frontera natural entre Catalunya i Aragó), les aigües del qual, fresques, netes i bellugadisses, ens ofereixen boniques raconades.

En un moment donat trobarem, degudament indicada (41 01 35.65 00 15 49.32), una desviació a mà dreta que allunyant-se una mica del camí ens dirigeix a una petita zona de pícnic, amb barbacoes, bancs i taules, a tocar de les aigües del riu.

Durant el recorregut, pràcticament sols trobarem (41 01 34.90 00 16 05.27) dues desviacions, consecutives, a l'esquerra, que hem d'obviar, seguint recte, segons les instruccions d'un cartell indicatiu.

A la part final del recorregut, a l'esquerra del camí, dalt d'un turó, ja són perfectament visibles les restes del castell i de la torre. Una mica més endavant, es veu la silueta de l'església de Santa Anna.

Finalment arribem al davant de la porta d'entrada (41 01 33 00 16 33) a una finca rústica particular, un terreny cercat, on al davant, a cinquanta metres, inaccessible, hi ha l'església de Santa Anna.

Al darrera mateix hi ha el turó on es veuen les restes de la torre. El castell, situat ara al darrere, no és visible des d'aquí.

La distància que hem recorregut des de Caseres, fins aquest punt ha estat d'uns 2,8 km.

Hem aparcat aquí, al voral del camí, però no hem accedit a cap de les tres edificacions citades."

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Maig 2013):

Es conserva la meitat posterior de l'església original i un parell d'arcs.

La part del davant ha estat aprofitada i refeta com a vivenda.

El tros interior s'utilitza com a magatzem (de carreu vist).

L'estructura original era d'una nau de tres trams separats per arcs apuntats més l'absis poligonal que té nervis que surten de la paret (mènsules) i es troben a la clau.

D'un gòtic molt senzill.

Els arcs són de menys alçada que el sostre, de volta apuntada al primer i únic tram conservat.

La construcció original és de carreu, de façanes llises i dues petites obertures a l'absis.

La coberta que resta és de lloses de pedra acabada per una cornisa motllurada.

També hi ha una petita espadanya canviada del lloc original.

Hi ha una fornícula amb una imatge de gran proporció de Santa Magdalena.

També hi ha un altar de pedra abarrocat posteriorment.

La clau que recull les nervadures té un escut que representa dos animals (cabres o burros).

Probablement del segle XIV o XV.

Fou església parroquial d'Almudèfer (municipi propi fins 1842).

Aprofitant el mal estat sembla que parts de la façana i altres carreus foren utilitzats per bastir l'església se Santa Magdalena de Caseres o fer-hi una ampliació.”

• Per complementar la informació anterior, ens complau extreure un fragment de la pàgina web de l'Enciclopèdia Catalana, referida a Caseres, especialment pel que fa referència a “Altres indrets del terme” (Maig 2013):

“ L'antic lloc d’Almudèfer o Mudèfer, avui deshabitat, és situat vora el riu d’Algars, aigua amunt del cap de municipi.

El nom d'Almudèfer prové de l'àrab al-muzaffar, que significa “el victoriós”.

Sembla, per aquesta precisió, que el lloc hauria de ser d’origen sarraí.

Al lloc es drecen les restes del castell d’Almudèfer i la seva església de Santa Anna, documentada el 1267 i que avui resta sense culte.

La part més ben conservada del castell, dalt un puig, és una torre rectangular, obrada amb carreus.

Hi resta, entre d'altres vestigis de construccions, una cisterna excavada a la roca.

L'església de Santa Anna és al peu del castell; consta d’un absis poligonal gòtic del segle XIV, que al punt on hauria de començar la nau és tapiat, i s’hi adossa una construcció més baixa, posterior i feta amb obra més irregular, on s’obre una arcada apuntada.

Durant molt de temps, el pagès que l'habitava conservà una imatge gòtica de Santa Magdalena.

L'any 1280 el comanador templer de Miravet concedí el mas de Mudéfera a dos veïns d'Horta perquè el poblessin.

El 1359 el lloc continuava vinculat a la comanda de Miravet, ara dels hospitalers, i tenia 8 focs.

L’any 1643, durant la guerra dels Segadors, fou saquejada per les tropes del comte duc d’Olivares, dirigit pel marquès de Los Vélez.

Madoz, a mitjan segle XIX, diu que el castell havia sofert antigament un incendi. Aleshores el lloc encara era habitat.

Dins el terme, al NW de la vila de Caseres, hi ha un antic poblat ibèric al puig de les Gesseres, que fou excavat per Pere Bosch i Gimpera.”

Terra Alta : Veure en un mapa més gran.

Curiositats:

La pedra del “Todo me diste ...”

Continuant pel camí per on havíem arribat, que des d'aquest lloc comença a fer una volta al turó del castell, amb el desig d'obtenir noves perspectives de l’església, al cap de ben poc, vàrem trobar aquesta curiosa escultura al marge de la carretera (41 01 38 00 16 09).

Paisatge:

Camí de Caseres a Horta de Sant Joan, passant a tocar d’Arenys de Lledó (Arens de Lledó - Terol).

Des del castell d'Almudèfer, parteix un ampli camí de terra, perfectament transitable a dia d'avui, amb indicacions de tant en tant, i que en un deliciós recorregut ens situarà a Horta de Sant Joan.

Camí solitari, però ben acompanyats durant força estona per les juganeres aigües del riu Algars, ens mostrarà una i altra vegada encantadores raconades.