Església de Santa Àgata – Clariana de Cardener / Solsonès

Església

Cup

Paisatges

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Clariana de Cardener, entitat de població i municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Època: Segle X – Preromànic - Patrimoni.Gencat

Protecció: No hi consta - Patrimoni.Gencat

Estat: Bo. No és accessible lliurament.

Al costat hi ha una edificació que ha resultat ser un cup (Suposem que de vi ..). S'hi pot entrar tot i que no té res de particular. Però no deixa de ser sorprenent que es troba en bon estat i net.

Accés – Visitada el 28/04/2017:

Punt d'inici: Circulant per la carretera C-55 (Cardona / Solsona) i circulant en aquest sentit, en un lloc (41 55 45.6 01 38 08.3) situat entre els PK 66 / 67, prendrem una sortida a mà esquerra, sense cap indicació.

Tot seguit trobem una desviació i continuem també per l'esquerra, en pujada.

Haurem entrat a un camí de graveta, perfectament transitable, que en un recorregut d'uns 400 metres ens situarà al davant mateix de la solitària esglesieta, on hem aparcat ben còmodament.

M A P A de l'itinerari

“ Descripció

L'església de Santa Àgata es troba isolada acompanyada d'una construcció al costat de migjorn. És un edifici complex, de finals del segle X que ha sofert reformes posteriors.

És d'una nau de proporcions allargassades amb coberta de volta esquifada.

L'absis, obert a la nau per una arc triomfal, originalment amb els muntants avançats, és de planta semicircular ultrapassada.

La porta original es trobava al mur de tramuntana, gairebé tocant la capçalera, i encara es pot veure tapiada. Era d'arc de ferradura suau, fet de llosetes i sense galzes.

Actualment la porta es troba al mur de migjorn i és d'arc de mig punt adovellat.

Exteriorment està cobert a dues aigües i té un campanar d'una sola obertura d'època moderna al mur de ponent.

Notícies històriques

Hi ha molt poques dades d'aquesta església. Formava part de la influència del castell de Cardona i dels vescomtes d'Osona.

Malgrat l'edifici es pot datar del començament d'època romànica, la seva consagració va ser cap el segle XII.”