Molí de Buida-sacs – Clariana de Cardener / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Clariana de Cardener, entitat de població i municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Estat: Malmès. Lliurament accessible. Cal anar amb compte amb les sitges que hi ha a l'interior del molí, al terra, que poden passar una mica desapercebudes, i altres forats que hi ha a l'exterior, pels voltants.

El camí és el mateix que hem fet per arribar al Pont de Buida-sacs i que tot seguit reproduïm:

El punt d’inici seria el següent: Circulant per la carretera C-55 (Cardona / Solsona) i circulant en aquest sentit, a l'alçada del PK nº 66, en un lloc (0) situat a 41 55 49.0 E 01 38 31.5 trobarem una sortida a mà dreta, degudament indicada, per on continuarem.

Circularem durant uns cent metres, per una baixada, un camí de terra, transitable, però una mica bonyegut, fins arribar a tocar del riu, on podrem aparcar còmodament.

Hem travessat el pont, a peu i a l'altre costat ens hem dirigit cap el molí, molt proper.

M A P A del recorregut

Curiosament, la generació automàtica d'aquest mapa per part de Google Maps, determina que cal passar pel pont ... però ¡ cal fer-ho a peu !.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Abril 2017):

“ Descripció

Aquest molí es troba al punt central del municipi de Clariana, a poca distància del castell, de l'església i de la casa de la vila, on es troben la carretera que va de Solsona a Manresa i el riu Cardener.

L'edifici es troba en ruïnes. La sala de les moles es troba a llevant, coberta amb una volta lleugerament apuntada.

A la paret de migjorn hi ha una porta adovellada on es poden veure unes incisions, segurament marques de picapedrer.

A l'extrem nord-oriental, a la part baixa de la volta, hi ha una obertura que servia per comunicar, mitjançant una escala de cargol, entre l'obrador i l'habitatge.

Sota aquesta sala hi ha els cacaus. A ponent hi havia la bassa i els tres cups.

Damunt d'aquest molí hi havia una construcció d'època gòtica o moderna.

Notícies històriques

Hi ha una referència testamentària relativa a aquest molí: Engúncia llega "ipsos molinos que ibis unt subtus Cleriana".

Al segle XVIII era una possessió del ducat de Cardona.”

• A efectes de classificació d’aquesta edificació a les nostres pàgines, ho farem amb l'etiqueta d'Altres.