Església de Sant Salvador – La Torre de Claramunt / Anoia

I T I N E R A R I

Situació: A Vilanova d'Espoia, entitat de població de La Torre de Claramunt, municipi de la comarca de l'Anoia (Barcelona).

Època: Segle XII – Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Senzill de localitzar donades les reduïdes dimensions del llogaret.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2013):

“ Descripció

Una típica construcció del romànic rural, amb pedra calcaria. Murs de mamposteria amb dues obertures la porta a migdia amb dintell recte i una finestra al presbiteri.

D'una sola nau. Coberta amb volta de canó, reforçada amb tres arcs faixons. Àbsida semiesfèrica. A l'exterior hi ha dos contraforts entre els quals cal situar la sagristia i la porta d'accés. Als peus de l'església hi ha el cor.

El pis superior és molt posterior per a protegir la volta de les humitats. Murs amb una coberta a dues aigües. Adossada al cementiri i rectoria. El campanar és de paret.

Notícies històriques

L'església es va construir per assistir-hi el nucli de població situat a l'entorn de la Casa Senyorial, que pertanyia al Castell de Claramunt, abans de passar a la família Foxà (1568).

Fou església sufragània de la Parroquial de la Pobla de Claramunt fins 1867-1870 que es declarà parròquia independent.

Complí també finalitats militars com ho demostren els murs d'intencionalitat defensiva.

Restauració sota la direcció de l'arquitecte Bassegoda Nonell durant els anys 1966-1980.”