Església de Sant Pere – Ponts / Noguera

Detalls:

Situació: A les afores de Ponts, localitat de la comarca de La Noguera (Lleida).

Època: Segle XII (Patrimoni.Gencat).

Estat: Restaurada. Romànic. Visitable.

Altres noms: Col·legiata de Sant Pere de Ponts i/o Canònica de Sant Pere.

Accés - Visitada el 20/10/2007:

Procedents de Guissona i circulant per la carretera L-313, ja a dins de Ponts, cal estar atents, a localitzar a la dreta, abans de l’inici d’un petit passeig arbrat, un senyal indicatiu per anar a la Col·legiata de Sant Pere de Ponts.

A partir d’aquí, aquest senyal es repetirà varies vegades, guiant-nos sense cap problema. Quan sortim del poble, per enfilar-nos cap al turó, ho farem per una pista de muntanya en bones condicions d’uns 2,2 km. de recorregut, que ens deixarà davant de la Col·legiata, on hem aparcat còmodament: 41 55 01 01 11 47.

Itinerari alternatiu. Travessem Ponts i circulant per la carretera C-14, en sentit nord, aviat trobarem una sortida d’aquesta carretera, a la dreta, degudament indicada (N 41 55 16.68 E 01 12 20.18) per anar a la Col·legiata.

Localització: N 41 54 59 E 01 11 48 – Altitud: 485 m.

Altres: De la pàgina web Noguera Turisme, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2012):

“ Els primers documents que fan referència a la canònica de Sant Pere de Ponts daten de l’any 1024, durant l’època del comte Ermengol II. L’any 1091 se li concedeixen els drets eclesiàstics.

El conjunt és format per l’església, reconstruïda, i restes de les dependències canonicals.

Consta d’una sola nau amb volta de canó i tres absis de forma trevolada.

Respecte a les obertures, dues finestres i una porta tan a la façana nord com a la sud. A l’oest a més d’una finestra hi ha un porta més petita.

L’edifici està molt restaurat. El cimbori es de prisma octogonal amb dos nivells de finestres i en cal destacar la decoració llombarda. Son interessants els dos sarcòfags de pedra de l’època que s’hi conserven.

L’any 1931 va ser declarat monument nacional. L’espoliació de l’església al llarg del temps va fer despertar la consciència dels ciutadans i va propiciar la creació de l’Associació d’Amics de Sant Pere de Ponts, que ha aconseguit restaurar-lo amb l’ajut de les administracions.”