Església de Sant Pere del Pujol – Torrefeta i Florejacs / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Les cases de la Serra, entitat de població de Torrefeta i Florejacs, municipi de la comarca de la Segarra (Lleida). A tocar del Mas del Pujol, edificació del segle XVII.

Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Presenta un relatiu bon estat. Hem trobat la porta d'entrada entretancada, havent pogut accedir lliurament a l'interior de l'edificació.

L'església està envoltada per un petit cementiri, que a dia d'avui, estant recent la festivitat de Tot Sants, ofereix un aspecte cuidat.

Cementiri

Accés - Visitada el  08/11/2013:

Disposant per avançat de les dades de situació d'aquesta edificació, hem planificat la ruta dirigint-nos en primer lloc a Sanaüja (41 52 41.67 01 18 44.46), des d'on hem agafat la carretera C-149 en sentit nord (Solsona).

Quan hem arribat a un punt (1) situat a 41 54 03.30 01 19 07.18, hem sortit per una desviació a mà esquerra, indicada per anar a Casanova i Bancal,

continuant fins arribar a trobar una altra desviació (2), també a mà esquerra,

aquesta sense cap indicació, situada a 41 53 56.47 01 19 02.27, per on hem abandonat la carretera asfaltada, disposats a continuar per un camí de terra.

Com sigui que ja veiem que aquest camí està tallat per una cadena que priva la circulació als cotxes, aparquem al costat, on hi ha una petita zona on podem deixar el vehicle, i ens disposem a continuar, a peu.

Camí, que és molt planer, sense cap dificultat i que en un recorregut estimat d'uns quatre-cents metres,  ens situa, primer al Mas del Pujol

i poc després, al davant de l'església, que durant aquesta part final del recorregut, ja ha estat visible a la llunyania, a la dreta.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2013):

“ Descripció

Tancada pel recinte del cementiri, és un edifici format per una nau acabada a sol ixent en un absis semicircular.

Cobreix la nau una volta de canó apuntada, mentre que l'absis, obert a la nau per mitjà d'un arc presbiteral amb arcosolis, te una volta de quart d'esfera, també apuntada.

La porta d'entrada, situada a la façana nord, consta d'una obertura d'arc de mig punt adovellat, amb llinda i timpà.

A la mateixa façana, vora l'absis, s'alça un campanar d'espadanya de dues obertures.

L'absis presenta la clàssica decoració de tipus llombard amb un fris d'arcuacions entre lesenes i al centre hi ha una finestra de doble esqueixada i arc de mig punt.

Al mur nord, vora l'absis, hi ha un ossari.”

Altres llocs interessants per visitar: Curiositats:

Cup de Vi del Mas del Pujol

A uns cent metres del Mas del Pujol, hi ha una curiosa edificació, citada a la pàgina web de Pat.mapa, corresponent a aquest mas, on a la darrera part del text,  hi diu “A uns 100 metres de la casa hi ha un cub de vi de gran bellesa.”

Interpretem que es refereix a la següent construcció:

Modestament, ens sorprèn la magnitud d'aquest “cup de vi”, les pedres ciclòpies amb que està construït, la mida dels graons de l'escala ... No n'havíem vist mai cap com aquest ...

Per tal de resoldre l'enigma que ens ha representat la descoberta d'aquesta construcció, hem contactat amb el Sr. Ramon Martí,  professor titular d'Història Medieval de la UAB (Bellaterra), el qual, a la vista de les fotografies penjades a la nostra pàgina web, corresponent a l’església de Sant Pere del Pujol, ens facilita la següent informació (13/11/2013):

“ En relació al que avui plantegeu, certament aquesta construcció és atípica i se sembla poc als cups vinaris més tradicionals, retallats a la roca, que són freqüents a les comarques centrals de Catalunya.

Tot i això, crec que es tracta efectivament d'un cup de vi del qual tenim algun altre cas: amb una escala massissa molt semblant que condueix a una estructura elevada i integrada en un mas, a la casa de la Mussarra (Monistrol de Calders), vora l'església de Sant Pere Màrtir i situada al darrera de la casa, a la banda dels cellers.

En el cas que plantegeu i malgrat l'aparell, l'enrajolat del terra confirma el seu ús a l'època moderna i les dimensions o característiques de l'estructura penso que certifiquen també la seva funció.”

Aprofitem l'avinentesa, per agrair sincerament al Sr. Ramon Martí, la seva col·laboració.

NOVETAT 15/03/2014

En aquesta data, hem visitat el Mas Farell i hem trobat que hi ha dues tines situades dins d'una construcció de pedra, de les mateixes característiques que la citada en aquesta mateixa pàgina.