Església de Sant Pere de l’Erm – Sant Martí de Tous / Anoia

Situació: En terrenys de Sant Martí de Tous, vila i municipi de la comarca de l'Anoia (Barcelona).

Època: Segle XI- Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment es conserva. Interiorment ha estat convertida en magatzem d'estris del camp. Lliurament accessible: hi un cordill, que manté la porta tancada.

Accés - Visitada el 05/10/2013:

Circulant per la carretera C-241-c (Igualada – Santa Coloma de Queralt), entre els PK 8–9, a l'esquerra, hi ha una discreta desviació, sense cap indicació (41 33 51.92 01 30 04.93), per on continuarem,

baixant per un camí de terra estretet, que permet l'accés a una petita planura, per sota de la carretera, a l'entrada d'un camp, on podem donar la volta i aparcar el cotxe. (Aconsellem primer aparcar al voral de la carretera i fer una “ullada”).

L'edificació ha estat discretament visible durant uns moments des de la carretera. Aquesta visió ens ha d'ajudar a localitzar-la després.

Per la dreta d'aquesta diminuta planura, el camí continua de manera força evident. Si hi hem accedit amb un vechicle 4x4, encara podríem continuar una estona. En qualsevol cas, el següent tram de camí és molt curt, uns quatre cents metres, sota una volta de frondosa vegetació (vegi’s quin notable exemplar de pi trobarem en aquest lloc),

i tot xino xano, ens duu a l’altra banda del torrent que separa la carretera, de l'edificació. Al final del camí, a dalt hi ha una gran planura erma, on podríem donar la volta còmodament i aparcar.

Així doncs, una vegada situats dalt de l'altre marge del rierol, hem de continuar, a peu, cap a l'esquerra, (De moment l'edificació no és visible, els arbres la tapen), uns dos-cents metres per la vorera de les terres de conreu. En cinc minuts serem al lloc.

“ Descripció

Resten un absis i dues absidioles. La S gairebé sencera, amb bandes, arcuacions llombardes i una finestra; la N truncada; l'absis, també amb bandes i arcuacions.

S'aprofità com a capella, coberta amb nerviacions gòtiques fetes els segles XIV o XV.

Segons Junyent (CR 1), l'església era d'una nau i creuer (més els susdits absis) i aquesta és l'única part conservada. Afegeix que té una volta central refeta en ogiva, potser substituint una cúpula o la volta de canó,anterior.

Notícies històriques

Fou erigida per Guillem d'Oló o de Mediona (mort el 1032) i la manca de poblament d'aquest sector feu que no fos acabada l'obra. No tenía ja culte a mitjan segle XIX i avui es una barraca de camp.”