Castell de Tous – Sant Martí de Tous / Anoia

N O V E T A  T - Any 2018:

Amb ocasió de que ara el castell de Tous és visitable, hem fet una nova passada per aquesta edificació. Fruït d’això, hem publicat 13 noves fotografies.

Any 2006

Any 2018

I T I N E R A R I

Situació: A Sant Martí de Tous, població i municipi del mateix nom, a la comarca de L’Anoia (Barcelona).

Època: Medieval - Generalitat de Catalunya. *

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya. *

Estat: Bon estat. De propietat particular. Habitat. Visitable.

Accés - Visitat el 01/06/2006 i el 10/02/2018:

Senzill de localitzar, al final del carrer Major. Si hem accedit a la població per la carretera BV-2202, pràcticament al final d’aquest vial.

Visita - Aclariments:

• Lloc de partida: des de l'AECOM = Associació d'Empresaris i Comerciants de Sant Martí de Tous: carrer  Major, 1 - 08712 - Sant Martí de Tous – Barcelona.
  • La persona que ha portat a terme la nostra visita guiada, ha estat en Dani, telèfon 635 92 23 84.
  • Durant aquesta visita hem pogut veure que ara aquest castell hostatja entre les seves velles parets l’Espai Gastronomia

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya, * ens complau extreure la següent informació - (Agost 2018):

"Descripció

Al cim d'un turó, a 455 metres d'altitud, que domina per l'esquerra la riera de Tous trobem les restes del Castell de Sant Martí.

Tot i que ha estat reconstruït sense cap preocupació arqueològica i adaptat per a un nou servei més aviat residencial, es poden observar encara elements que permeten determinar les seves característiques de fortalesa.

És un gran casal fet de pedra i morter, on destaca una torre quadrada emmerletada.

A l'interior es conserven alguns elements medievals, una sala gòtica i finestres del mateix estil.

Notícies històriques

Guifré el Pelós va conquerir el lloc de Tous envers el 880. El 960, Borrell I, comte de Barcelona i d'Osona, el donà a l'Església de Vic, considerat erm i despoblat.. El 1023 el bisbe Oliba procurà la reedificació del castell, després del repoblament del país, que cedí a Guillem de Mediona, per l'església majorment. En nom d'aquest els castlans cognominats Tous foren confiats al Castell, aquest pretengueren el seu domini absolut i tingueren diversos plets amb els bisbes de Vic.

De la torre emmerlatada que es pot observar explica "Dicc." Madoz, a mitjans del segle XIX, " este castillo tiene una torre del tiempo de los árabes, capaz de contener bastante tropa; però fue incendiado y en parte destruido por los carlistas en 1838".