Església de Santa Maria de la Roqueta – Sant Martí de Tous / Anoia

Situació: En terrenys de Sant Martí de Tous, vila i municipi de la comarca de l'Anoia (Barcelona).

Estat: Exteriorment presenta un bon estat. De l'interior, en una anterior visita (13/01/2011 – castell de la Roqueta), ja donàvem alguna pista. A dia d'avui, no és accessible lliurament. La porta que comentàvem, ja ha estat reinstal·lada al seu lloc, privant l'entrada als visitants amb bones intencions. Al costat hi ha un abandonat cementiri. Hi ha un plafó informatiu on s'esmenta que “les esteles funeràries del cementiri adjacent poden ser admirades a l'església parroquial de Tous”.

Accés - Visitada el 13/01/2011 i el 05/10/2013:

Per arribar-hi i per a altres informacions, els invitem a visitar la nostra pàgina web castell de la Roqueta

Localització: N 41 31 48.92 01 29 04.27 – Altitud: 698 m.

“ Descripció

D'una nau gairebé quadrada (petita en relació amb l'absis), voltà gòtica. Absidiola al Nord. Absis ornat amb mènsules llises, tres grans finestres de doble esqueixada poligonal exteriorment, circular a l'interior, arc triomfal de doble columna per banda amb capitells (resta lleugera decoració en algun). A la façana Sud hi ha una porta d'època més moderna i a sobre una pedra amb el escut dels Cervelló.

Notícies històriques

A la fi del s. XII, els Cervelló la feren aixecar, fora del castell, com a parròquia dels seus vassalls; es conserva molt arruïnada des de el segle XIX i no conserva el campanar (que si que podem veure a la foto de Gavín, An, 269).”