Església de Sant Pere – Albanyà / Alt Empordà

Situació: A Albanyà, població i municipi del mateix nom, a la comarca de l'Alt Empordà (Girona).

Època: Segle XI – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: Ho desconeixem. El dia de la nostra visita, a la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* corresponent a aquesta edificació, no hi ha cap constància al respecte.

Altres noms

Trobarem aquesta església a la Plaça Major. Aparcament als voltants.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Març 2019):

Església situada al centre del poble.

Es tracta d'un temple d'una sola nau amb creuer i tres absis semicirculars, frontis i campanar de cadireta bastits posteriorment a la fàbrica original (segle XII-XIII).

A la capçalera trobem l'absis central que és de planta semicircular, mentre les absidioles no arriben al semicercle.

Les obertures a la part antiga són de doble vessant, se'n troben dos al mur lateral sud de la nau i una altra en el mur meridional del transsepte, i també una a l'absis central.

Al frontis hi ha una finestra de dos arcs en degradació de doble vessant.

La volta de la nau és de canó, així com també el creuer, mentre als absis la volta és de quart d'esfera.

L'aparell és molt variable, podem dir que a la part més vella hi predomina material gairebé sense desbastar, de moltes mides i dimensions; mentre al frontis és de carreus ben escairats, de calissa, formant fileres regulars.

A sobre la façana s'aixeca un campanar de cadireta de dues arcades de punt rodó mentre que la coberta és de dos batents, sobresortint la cornisa de la nau i el transsepte.

“ Notícies històriques

L'església de Sant Pere d'Albanyà havia estat la de l'antic monestir fundat en el primer quart del segle IX (820-825), passà a ser possessió de Santa Maria d’Arles.

Badia i Homs opina que l'església actual feria referència a una construcció del segle X consagrada, el 957, pel bisbe Arnulf de Girona en passar l'església de Santa Maria d'Arles a dependre de l'abadia de Moissac, el 1078, també hi passaria Sant Pere d'Albanyà.