Església de Sant Miquel de la Cirera – Cabanelles / Alt Empordà

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Cabanelles, entitat de població del municipi del mateix nom, a la comarca de l'Alt Empordà (Girona).

Època: Segle XI – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: No hi consta  - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Restaurada o en restauració ... (A dia d'avui, a dins hi ha una bastida instal·lada)

Accés – Visitada: 07/06/2019.

0Punt d’inici: Un lloc situat entre els PK 10 / 11 de la carretera GI-511, a les coordenades  42 18 22.0  02 43 58.0 on prenem una sortida indicada: Lladó. Entrem a un camí de terra, per on continuem.

Durant el proper recorregut ens trobarem amb pendents de consideració. Hi ha zones de terreny asfaltades que alternen amb zones de camí de terra, inundades de pedruscall, sobre tot a la darrera part del camí, que presenta un aspecte més aspre, bonyegut, incòmode de circular-hi.

Recomanem, la utilització d’un vehicle 4x4, que a més ofereix un plus de seguretat que sempre és d'agrair, circulant per aquest indrets.

Tot seguit detallem una sèrie de posicions de punts o llocs que trobarem durant la propera part del camí.

1 - A 42 18 17 02 44 3 mitjançant una passera inundable traspassem el riu la Muga.

2 –  42 18 16 02 44 3 - Desviació. (No la veiem en el mapa de Google, però nosaltres ho tenim apuntat al quadern de viatge ...). Continuem per la dreta.

3 – A 42 18 09 02 43 35 - Desviació. Igual que abans, no ho veiem en el mapa de Google, però nosaltres ho tenim anotat al quadern de viatge ...). Continuem per l'esquerra (Per la dreta hi ha un senyal de prohibició.

4 – A 42 17 52 02 43 38 - Desviació: continuem per la dreta. Indicat: Sa Cirera. El nostre compta quilometres ens indica que manquen uns 1500 metres per arribar a destí.

5 – A 42 17 26 02 43 18 Desviació: Continuem per la dreta: indicat: Sa Cirera.

La introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google, comporta la generació automàtica del següent

M A P A del recorregut: Distància total aproximada: - 5,7km, segons Google Maps.

5,4 km. Distància real recorreguda segons el nostre compta quilòmetres

“ Descripció

Situada a l'extrem septentrional del terme municipal de Cabanelles al que pertany, a escassa distància del municipi d'Albanyà per una pista de terra apta per vehicles VTT.

Església rehabilitada d'una sola nau rectangular amb l'absis capçat a llevant, tot i que està molt enrunat.

És probable que aquesta estructura ja s'esfondrés en temps antics donat que presenta refeccions a la part central.

Es va construir un mur a l'inici de l'absis en el qual s'encastà, probablement, la finestra de l'absis original, de doble esqueixada i arc de mig punt.

Les dues finestres presents al mur sud són de la mateixa tipologia.

La nau també va perdre la volta genuïna i actualment presenta una coberta d'uralita de dues vessants.

L'interior del temple té el nivell de circulació a una cota més baixa, amb un banc corregut de pedra que ressegueix els murs perimetrals.

La façana principal, orientada a ponent, presenta un portal d'accés format per una sola arcada de mig punt, feta amb dovelles llargues i estretes, amb un timpà bastit amb la mateixa obra que el parament.

Damunt seu hi ha un campanar d'espadanya de tres pilastres, sense cloure en arcades.

La construcció és bastida amb pedra ben desbastada de mida petita, disposada en filades regulars i lligada amb morter de calç.

A principis dels anys 90 fou objecte d'una polèmica restauració, consistent a aixecar els murs de la nau amb ampolles de vidre lligades amb morter, fins al nivell de la coberta.

Notícies històriques

La primera menció documental on apareix l'església de Sant Miquel de la Cirera es remunta a l'any 844, en un diploma atorgat per Carles el Calb a favor de Dòmmul, el primer abat de Sant Pere d'Albanyà, on es registra com una possessió i fundació del Cenobi “loco qui dicitur Ceresius, ecclesia in honore sancti Michaelis archangeli novo opere constructa”.

Poc després en l'any 869, en un altre diploma donat a Arles pel mateix Carles el Calb, figura com a possessió del monestir de Santa Maria d'Arles del Vallespir, juntament amb el cenobi d'Albanyà.

Gràcies a uns preceptes datats a l'any 878 i a l'any 881 que varen ser atorgats a Santa Maria d'Arles per Lluís el Tartamut i per Carloman respectivament, es poden conèixer el límits territorials de la cel·la.

L'any 1011 es tornà a mencionar l'església amb el nom de Sant Miquel Arcàngel en una butlla del papa Sergi IV.

Vers el final del segle XIII ja és esmentada com a església parroquial.

Posteriorment esdevingué sufragània de Sant Martí de Sesserres.

Encara que tradicionalment s'ha datat l'església a finals del segle XI i principis del XII, alguns estudis daten la fase constructiva de l'absis en una data encara anterior, vers el segle IX mentre que la resta de la nau la situen en el segle XI.

Entre els anys 1989 i 1990 les runes de l'església van ser consolidades, engegant un projecte de desbrossament i neteja amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya conjuntament amb la Diputació de Girona i la participació del Grup d'art i Treball del Centre Excursionista de Figueres, seguint la direcció de l'arquitecta Maria Dolors Llorà i Dalmau.

Posteriorment a inicis dels anys 90 es projectà una restauració, si més no original, donat que s'aixecaren els murs perimetrals emprant ampolles de vidre lligades amb morter i construint una coberta de uralita.”