Capella de Sant Jordi – Sant Llorenç de la Muga / Alt Empordà

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sant Llorenç de la Muga, població i municipi del mateix nom, a la comarca de l'Alt Empordà (Girona).

Època: Segle XIII – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. El dia de la nostra visita, un dissabte, la porta estava oberta. Desconeixem si sempre ho està ...

Accés – Visitada: 15/03/2019.

0Punt d’inici: Un punt que trobarem entre els PK 7/8 de la carretera GI-511, situat a 42 18 43.3 02 46 03.7, des d'on arrenca un ampli camí de terra en suau pujada, per on continuarem, motoritzats.

Ben poc més endavant trobem un home, el Sr. Narcís, amb el que xerrem una miqueta, i que des d’aquesta pàgina  ens complau saludar molt cordialment.

Ens adverteix que aviat trobarem una cadena al bell mig del camí, que barra la continuació del pas als vehicles a motor. Caldria aparcar el cotxe i continuar a peu.

Ara, avui, no ens va bé aquesta opció. Ho deixem per un altre dia.

En data 16/03/2019, ens presentem de nou en aquest lloc, disposats a “acabar la feina”. Com és lògic, comencem des del punt d'inici - 0.

1 - A 42 18 58.4 02 45 57.2 hi ha una cruïlla sense indicador. Continuem recte. Comença una pronunciada pujada. Fins aquest lloc, hem recorregut un quilòmetre.

2 – La propera part del camí, que per cert no hi hem trobat cap indicació, no presenta cap dificultat d'identificació fins que hem arribat a un punt situat a 42 19 22.2 02 45 36.3, on hem trobat un indicador amb un bon grapat de noms. El nostre destí, no hi figura. Fins aquí portem uns 2,2 quilòmetres.

Hem de continuar per la dreta, tal i com el Sr. Narcís ens havia indicat. Aparquem el cotxe i continuem a peu, doncs aquí hi trobem la cadena.

3 - A 42 19 41.9 02 46 10 - Continuem pel camí de més a l'esquerra. Veiem una casa a la  dreta, malmesa i abandonada. Aviat arribem a destí.

4 - Localització: N 42 19 41.9 E 02 45 58.0 – Altitud: 550 m. Des de la cadena fins aquest lloc, una mitja hora a peu.

L'ermita de Sant Jordi es troba al nord est de Sant Llorenç, a dalt d'un turonet.

És una ermita d'una nau amb absis semicircular.

Al frontis hi ha la porta d'arc de punt rodó, adovellada, i una finestra d'un sol vessant, rectangular.

Al cim un campanar de cadireta de dues pilastres, sense arc.

Als murs laterals de la nau no hi ha obertures. A l'absis hi ha una finestra rectangular d'obertura a l'interior, ara tapiada, que no és situada al centre sinó a la meitat meridional.

La coberta és de lloses i la volta de la nau és apuntada.”