Capella de Sant Andreu – Sant Llorenç de la Muga / Alt Empordà

Situació: Afores de Sant Llorenç de la Muga, a tocar del cementiri.

Època: Segle XVII - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. El dia de la nostra visita hem pogut accedir lliurament al seu petit interior.

Altres noms: Ermita de Sant Andreu.

La trobarem en un extrem del carrer que a Google Maps s'identifica com el carrer del Pont Vell.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*, ens complau extreure la següent informació (Març 2019):

“ Descripció

Un cop passat el Pont Vell, que condueix al cementiri, trobem a la banda dreta una petita capella dedicada a Sant Andreu.

És una església d'una nau sola amb absis semicircular.

Presenta coberta de volta de canó a la nau i de quart de cercle al presbiteri.

La porta principal, d'un sol arc de mig punt presenta una llegenda incisa a la clau: SANT ANDREU i una data del segle XVII, ara mig esborrada (probablement 1605, l'any de la consagració).

Davant de la façana hi ha una galilea amb arcades de mig punt i teulada a doble vessant. Campanar de cadireta d'una sola arcada.

Notícies històriques

Aquesta capella de Sant Andreu fou consagrada el dia 4 de juliol de l'any 1605, segons un autor local. (Baig Aleu)

Tradicionalment ha estat considerada com una construcció romànica i efectivament la seva estructura respon a la de formes romàniques en l'arquitectura religiosa popular, però les dates concretes que posseïm no deixa lloc a dubtes de que fou construïda a principis del segle XVII.

L'antic cementiri era a tocar els absis de l'església parroquial, fou traslladat prop de la capella l'any 1831.”