Església de Sant Miquel de la Torre – Vall de Bianya / Garrotxa

I T I N E R A R I - Pendent de visitar

Situació: En terrenys de la Vall de Bac, entitat de població de la Vall de Bianya, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Garrotxa (Girona).

Al costat hi ha la Torre de la Vall del Bac.

Època: Segle XII - Generalitat de Catalunya.*

Estat: De lluny, aparenta estar en bon estat. No hi hem arribat a tocar.

Altres noms: Sant Miquel d'Avellanacorba, Sant Miquel de Vellanacorba, Sant Miquel de Sacorba - Generalitat de Catalunya. *

Accés – Visitada: 25/05/2018.

No hi hem arribat a tocar. Per arribar-hi calia travessar un petit rierol i no volíem mullar-nos els peus...

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Maig 2018):

“Descripció

L'església de Sant Miquel es troba aïllada, a la banda esquerra de la Vall de Bac, prop de la casa forta de la Torre.

És una senzilla construcció romànica d'una sola nau amb volta apuntada i absis carrat sense diferenciar.

Al costat de llevant, darrere l'absis, s'hi afegí posteriorment la sagristia que en la restauració de 1989 va ser eliminada.

A migdia, a l'extrem de la nau, hi ha la porta, dovellada, i dues finestres. A la façana de ponent hi ha una altra finestra, estreta i allargada. El campanar és d'espadanya amb dos ulls.

L'any 978 el lloc s'esmenta con "Avellana Curba" sense menció de l'església.

L'any 998 ja era una feligresia i l'església ve designada amb els mots següents: "Sancti Mikaelis, qui est situs in valle Segurilias in villa que dicitur Avellana Curva".

Un tal Eribert, que percebia els delmes en nom del bisbe, els cedí a l'abat Arnulf de Sant Pere de Besalú.

La visita pastoral més antiga de la que hi ha testimoni documental data del 30 d'octubre de 1329. Per ella se sap que els delmes eren rebuts pel monestir de Vilabestran, el de Sant Joan de les Abadesses i el de Sant Pere de Besalú.

És l'església més ben conservada de la vall, i fins ara parròquia.

Antigament ho era Sant Andreu de Porreres fins que el bisbe de Girona, el doctor Pol i Baralt, va acordar traslladar-la a Sant Miquel perquè no complia "les més elementals necessitats d'higiene i de culte".