Torre de la Vall de Bac – Vall de Bianya / Garrotxa

I T I N E R A R I - Pendent de visitar

Situació: En terrenys de la Vall de Bac, entitat de població de la Vall de Bianya, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Garrotxa (Girona).

Al costat hi ha l'Església de Sant Miquel de la Torre

Època: Segle XII - Generalitat de Catalunya.*

Protecció:  BCIN - Generalitat de Catalunya.*

Estat: De lluny, aparenta estar en bon estat. No hi hem arribat a tocar.

Accés – Visitada: 25/05/2018.

No hi hem arribat a tocar. Per arribar-hi calia travessar un petit rierol i no volíem mullar-nos els peus...

Caldria tenir en compte aquest aspecte, en cas de pluges recents ...

Localització:  N 42 15 53.0 E 02 27 11.0 – Altitud: 618 m.

• Punt d’inici – Pendent de determinar

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Maig 2018):

“Descripció

L'antiga casa forta de La Torre està ubicada en un promontori, en una situació immillorable per a vigilar la ruta cap al Ripollès, enfront l'església de Sant Miquel.

És una construcció medieval amb l'aparell romànic a les façanes de ponent i de migdia, amb restes de fortificació. La resta són afegits posteriors.

Disposava d'una part d'habitatge format per un cos rectangular amb teulat a dues aigües i tenia planta baixa i un pis.

En destaca, a la planta inferior, una espaiosa sala del període del romànic, que fa 15,5 m. de longitud per 5,3 m. d'amplada i que té cinc grans arcades que travessen la nau de nord a sud, sobre les quals descansa la coberta.

Hi havia un altre cos, integrat per la torre de defensa, de tres pisos, avui escapçada, on encara es poden veure restes dels matacans i les espieres. La construcció de la torre és més antiga que la resta de l'edifici. Va ser bastida amb pedra petita i pedra volcànica, i amb grans carreus als cantoners.

Notícies històriques

Segons els documents antics, a la Vall del Bac hi havia dos castells. Un va ser La Torre, on visqué la família Bac. L'altre apareix esmentat amb el nom de Doscastells i es desconeix la seva ubicació.

La història de la Torre de la Vall del Bac ha estat relacionada amb els Bac o Desbac, família de cavallers que residí i tingué propietats a la zona. Aquesta família, sobre la qual es tenen notícies des del segle XV, posseïdora del castell de Rocabruna, moment en què s'abandonà la casa pairal que tenien a la vall del Bac.”

• A efectes de classificació d’aquesta edificació a les nostres pàgines, ho fem amb l’etiqueta de “Torres”.

MAPA de situació:

• La posició de la icona en el nostre mapa és aproximada, no som capaços de determinar amb precisió la situació exacta.