Església de Sant Martí de Maçana – Rubió / Anoia

F O T O S

Església de Sant Martí de Maçana – Rubió - Plafó informatiu situat al davant de l'església.Plafó informatiu situat al davant de l'església.

Església de Sant Martí de Maçana – Rubió - Ampliació, per fer-lo llegible, d'un plafó informatiu situat al davant de l'església.

Església de Sant Martí de Maçana – Rubió

I T I N E R A R I

Situació: A la vora de Ca L’Escolà, un mas del segle XVIII, en terrenys de Rubió, poble i municipi del mateix nom, a la comarca de l’Anoia (Barcelona).

Estat: Presenta un bon estat. No és accessible lliurament. Reformes molt importants durant el segle XVIII. Hem aparcat al davant.

El campanar actual fou construït a principis del segle XX, quan l'anterior fou destruït per un llamp. L'església ha estat objecte de dues intervencions de restauració recents (1975 i 1981). Aquest paràgraf ha estat extret del plafó informatiu situat al davant de l’església.

Hi ha un petit cementiri al costat.

Església de Sant Martí de Maçana – Rubió - Cementiri.

Accés - Visitada el 08/07/2014:

Havent visitat avui, l'ermita de Santa Anna de Pedrafita, situada en aquesta mateixa carretera, entre els PK 7 i 6, hem aprofitat el viatge per veure també Sant Martí de Maçana.

Hem iniciat la descoberta a la carretera BV-1031 (Igualada – Els Prats de Rei), al PK 9,100 (41 39 24.8 01 36 09.4) on hi ha una sortida d'aquesta carretera indicada per anar a Sant Martí.

Durant el proper recorregut, circularem per camins de terra perfectament transitables, amb impressionants vistes d'aquesta part de l'Anoia,

acompanyats sovint per la presència de les gegantines moles dels aerogeneradors eòlics.

Evidentment, caldrà tenir molt en compte les condicions meteorològiques per discórrer per aquesta zona.

Tot seguit, detallarem els quatre punts del camí on trobarem desviacions, algunes indicades i altres, no, o algun detall rellevant de la propera part de la ruta:

• A 41 39 33 01 36 29 – Desviació, continuem per l'esquerra.
  • A 41 39 45.8 01 36 14.3 – Sobrepassem una casa, deixant-la a la dreta i a continuació trobem una desviació, continuant per la dreta, en baixada.
  • A 41 40 17.5 01 36 14.7 – Se'ns incorpora un camí per la dreta. Hi ha una indicació: Cal Mateu. Tenir-ho en compte, a la tornada.
  • Finalment a 41 40 55.9 01 36 19.9 arribem a Ca l'Escolà . Seguim recte i amunt, per una empinada pista encimentada que hi ha al davant nostre, indicada, que s'enfila decididament, sobrepassarem l'entrada a una finca a l'esquerra, i arribarem a la planura on està edificada l’església, i aparcarem còmodament al davant.

La distància total des de la sortida de la carretera BV-1031, ha estat d'uns 4,1 km. aproximadament.

El darrer tram, des de Ca l'Escolà, fins l’església, ha estat d'uns 600 metres, dels quals, uns 400, els finals, són de terra, transitable. Aquest darrer tros del camí és estretet, sols hi pot circular un vehicle.  Continua sent més vàlida, si això és possible,  la recomanació de tenir en compte les condicions meteorològiques en aquest tram del camí.

Al davant de la rectoria hi ha disposada una senzilla zona de pícnic, amb dues taules amb bancs incorporats.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2014):

“ Descripció

Es troba en un puig de 703 mts. d'altitud. Planta de creu llatina, volta apuntada, les naus del creuer més baixes i també de volta apuntada.

Absolutament reformada en el segle XVIII, gairebé aixecada de nou.

Cor dels s.XVIII, sobre la porta d'entrada. Façana amb restes de l'antiga portalada adovellada; l'actual amb dintell i porta de fusta

al qual amb un òcul a la part superior.

Coberta exterior de teules a dues aigües. Campanar de secció quadrangular. Adossada a la casa hi ha l'antiga rectoria. (1736).

Reformes als darrers anys i consolidació de la pedra amb ciment. Molt a prop hi ha el cementiri en el que a la porta d'entrada hi ha inscrita la data de 1886.

Notícies històriques

Al NE de Pedrafita, al sector nord-oriental del terme, als vessants per on corre la riera de Maçana, afluent de la Rajadell, hi ha l'antiga església de sant Martí de Maçana, esmentada com a parròquia el 1154, que centrà un petit terme autònom fusionat el 1840 amb el de Rubió.

L'església conserva elements romànics però fou refeta al segle XVIII. De sant Martí depenia com a sufragània l'església del Grauet.

L'actual església sembla construïda amb l'aparell del "Castell de Maçana", situat en el mateix lloc, junt amb l'antiga església romànica.”

Vegi's la sorprenent mida i també la qualitat, el tall d'aquesta magnífica pedra

Església de Sant Martí de Maçana – Rubió - Aquesta finestreta és pràcticament l'únic element romànic supervivent.

Aquesta finestra és pràcticament una de les úniques restes supervivents de l'antiga església romànica.