Ermita de Santa Anna de Pedrafita – Rubió / Anoia

Ermita de Santa Anna de Pedrafita – Rubió

I T I N E R A R I

Situació: Adossada al Mas Pedrafita, una edificació dels segles XVI – XVII - (Pat.mapa), en terrenys de Rubió, poble i municipi del mateix nom, a la comarca de l’Anoia (Barcelona).

Època:

• Per trobar informació referent a l'ermita, hem hagut d'anar a la pàgina de Pat.mapa on hi ha dades referides al Mas de Pedrafita  i alhora també, a aquesta esglesieta. Oferim ara aquesta informació (Juliol 2014):

“ Notícies històriques

Al pla de Pedrafita, travessat per la carretera d'Igualada als Prats de Rei, dita de les Maioles, hi ha la gran casa de Pedrafita -ara deshabitada- amb la capella annexa de Santa Anna de Pedrafita.

La capella està documentada des del 1470 i reformada al s.XVII tal i com ho demostra la inscripció del 1671 em la llinda de la porta d'entrada.

La casa, del s. XVI-XVII ha sofert varies transformacions. En la llinda d'una finestra hi ha la inscripció del 1745 i en la d'un cup la de 1881 i les inicials J.E.E.A. AL 1947 s'hi afegiren varis coberts. La casa va ser abandonada el 1977.”

Estil: Romànic – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Aparenta un bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant.

Accés - Visitada el 08/07/2014:

La trobarem entre els PK 7 i 6 de la carretera BV-1031 - (C.V.de Perafita a Els Prats de Rei i C.V. de Perafita a Igualada).

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2014):

Aquesta ermita és un exemple del romànic català als pobles de la comarca d'Anoia.

Adossada a una masia, fou construïda amb grans maons de pedra, amb un absis semicircular i una senzilla porta d'entrada amb forma rectangular.

És remarcable la gairebé total absència d'obertures de llum a l'exterior cosa que dóna com a resultat un interior fosc i fres.

La teulada ha estat reformada relativament fa poc.

Notícies històriques

L'ermita de Santa Anna de Pedrafita fou un punt bàsic a la resistència igualadina durant la guerra de la Independència.”

• Finalment, per complementar i/o contrastar les informacions anteriors, i referit al Mas de Pedrafita, ens complau extreure de la pàgina web de Wikipedia, el següent text (Juliol 2014):

“ La masia es remunta als segles XVI i XVII, encara que aquesta neix de la transformació d'un antic hospital de camí present ja al segle XIII – Pobles de Catalunya).

La casa pairal ha patit diverses transformacions des de la seva construcció. En la llinda d'una finestra hi ha la inscripció del 1745 i en la d'un cup la de 1881 i les inicials J.E.E.A.

El 1947 s'hi afegiren diversos coberts. La casa va ser abandonada el 1977, tanmateix, va ser restaurada l'any 2009.”

Pel nostre compte, afegim, que el Mas presenta un bon aspecte exterior. El dia de la nostra visita no hi hem vist a ningú.