Castell de Grevalosa – Castellfollit del Boix / Bages

No podem garantir que aquestes fotografies corresponguin a aquesta edificació.

Ara bè,

De  la pàgina web de l’Enciclopèdia catalana ens complau extreure la següent informació, extractada:

"Hom desconeix la situació exacta del castell de Grevalosa. Hi ha qui creu que devia aixecar-se al cim del Cogulló de Can Torre, d'altres endevinen les ruïnes vora l'església parroquial de Santa Cecília de Grevalosa. Cal esmentar també que hi ha les restes de l'església de Sant Miquel de Grevalosa.”

Sense el més mínim criteri científic, sense el més mínim rigor històric, ens atrevim a formular una hipòtesi basada en la segona de les manifestacions anteriors (Endevinen les ruïnes vora l'església parroquial de Santa Cecília de Grevalosa), on hi ha unes restes que tot seguit documentarem amb imatges:

Mínimament basem aquestes elucubracions en les següents consideracions:

- De sobres és coneguda la sinergia que històricament han compartit l'Església i el poder feudal (Diguis castells). Les dues esglesietes de Grevalosa estan a tocar d'aquestes restes. No així el Cogulló.

- Les suposades restes estan construïdes sobre un petit espadat, que brinda protecció a l'edificació, a més d'unes extenses vistes.

- Les pedres supervivents son de bona mida i relativament ben tallades. No semblen d'una masoveria.

- Però finalment, el cup (O tina, quadrada), ens "despista" una mica.

Llavors, sols podem afegir que deixem per a persones més preparades, la confirmació d'aquesta discreta hipòtesi.

I T I N E R A R I

Situació: A Grevalosa, nucli de població dispersa del terme municipal de Castellfollit del Boix (Bages) – Barcelona.

Època: Medieval.

Estat: DESAPAREGUT

Accés - Visitat el 17/02/2012:

Iniciem l’itinerari a l’entrada mateix de Castellfollit del Boix (41 39 48.73 01 41 09.93), travessant la petita població, fins al final del poble, on trobem una cruïlla (41 40 01 01 41 01) on un cartell (*) ens indica que cal continuar recte per dirigir-nos a Sant Miquel (Romànic – segles IX - XI), Santa Cecilia de Grevalosa (Romànic – Segles XII – XIII) i El Cogulló. (Per la dreta aniríem a parar a l’església de Sant Pere, punt de partida per anar a les restes del castell de Castellfollit).

Deixem enrere les darreres cases del llogaret i circulem per un ampli camí de terra, fins un lloc situat a 41 41 21.17 01 40 30.63, on hi ha una cruïlla amb cartells indicatius:

- Pel camí de la dreta i amunt, cap al Cogulló.

- Per l’esquerra, cap a St. Miquel primer (A la dreta del camí. No hi ha cap indicació, però és perfectament visible) i a Santa Cecília de Grevalosa al final (1,9 km.).

Des de (*) fins aquí, uns 3,7 km. de camí de terra.

Localització:

• Església de Sant Miquel:   41 41 25.61 01 39 36.90 – 775 m.
  • Església de Santa Cecília: 41 41 35.22 01 39 14.22 – 740 m.
  • Cogulló de Can Torre:       41 41 14.80 01 41 11.13 – 880 m.

Altres:

• Llevat de circumstàncies meteorològiques adverses, aquest itinerari es pot efectuar amb un vehicle de turisme.
  • Les vistes des del lloc del Cogulló són esplèndides panoràmiques:
.

Edificacions properes: Dins el terme municipal de Castellfollit del Boix, podeu trobar varies edificacions, tot i que no precisament a la vora, les unes de les altres. Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

MAPA de situació: De l’església de Santa Cecília de Grevalosa,