Església de Sant Jaume dels Tracs – Riner / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Riner, una de les cinc entitats de població i municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Estat: Ho desconeixem, està tancada i no és accessible lliurament. Exteriorment no presenta pas mal aspecte.

Altres noms: Sant Jaume de Riner - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 02/07/2017:

Des de casa mateix i havent estudiat amb deteniment la forma d’arribar-hi, hem determinat que calia plantar-nos en un lloc, ( punt d'inici ) - (0)  d’una carretera (41 55 43.2 01 30 34.7), que no hem pogut identificar al mapa de Google,  però donat de que era una carretera asfaltada, i com en altres ocasions, la introducció de les coordenades d'aquest lloc al nostre fidel TomTom, hauria de proporcionar-nos arribar-hi sense destorb, com així ha estat.

Efectivament, tot el terreny és asfaltat fins aquest punt.

Una vegada a lloc, hem pres la sortida que hi ha, degudament indicada per anar a Sant Jaume.

Hem aparcat el cotxe uns metres abans d’arribar a l’església, que trobarem una mica enfilada sobre el camí.

M A P A d'aquest recorregut – Distància aproximada: 60 metres.

Donat que Google Maps no confecciona correctament la darrera part del camí, ho fem nosaltres manualment.

“ Descripció

Prop de la població de Riner sobre un turonet es troba l'esglèsia acompanyada del clos del cementiri de Sant Jaume de Tracs o de Riner.

L'edifici és d'una nau amb volta de canó que arrenca d'una imposta aixamfranada.

A llevant es troba l'absis semicircular, lleugerament desviat de l'eix de la nau, tancat per un retaule d'època barroca, i, al centre, s'obre una finestra de doble esqueixada amb llinda monolítica a l'exterior.

Prop de l'absis, hi ha dos arcosolis dels quals, el de tramuntana s'obre a la sagristia que es va fer posteriorment. Al mur de ponent es va afegir un porxo i la torre d'un campanar.

En la cornisa del mur meridional hi ha alguns elements esculpits, de caràcter popular. Destaca una figura humana en posició jacent, que posa la mà esquerra al pit i l'altre sota el ventre. També hi ha algun cap humà.

Notícies històriques

Aquesta església es troba dins de l'antic terme del castell de Riner i depengué de la canònica de Solsona. Encara que no es mencionada, aquesta capella estaria inclosa en la donació que l'any 1103 féu el senyor del castell de Riner a la Canònica de Santa Maria de Solsona de l'església de Sant Martí de Riner i totes les altres esglésies del terme, excepte Santa Susanna.