Església de Sant Jaume de Viladrover – El Brull / Osona

Valoració: 1 vot.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: En terrenys del Brull, població i municipi del mateix nom, a la comarca d’Osona (Barcelona).

Època: Segle XII – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIL - Generalitat de Catalunya. *

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Hi ha un cementiri al costat.  

Altres noms: Església de Sant Jaume dels Bastons - (Generalitat de Catalunya). *

Accés – Visitada el 10/11/2018:

Accessible per diferents itineraris, segons procedència dels visitants.

0Punt d’inici. En el nostre cas ho hem fet des d’un lloc de la localitat de Sant Miquel de Balenyà, coordenades N 41 50 20.4 E 02 15 02.0, situat a la carretera BV-5303, a tocar de la fita del PK nº 6,  que en aquesta zona és una via urbana, accessible des de Tona per una banda o des de Seva per una altra, des d'on sortim seguint les instruccions d’un cartell indicatiu. Tot seguit hem introduït al nostre TomTom les coordenades de destinació (1) i en cinc minuts hem arribat  a Sant Jaume. 

1 - Localització: N 41 49 38.7 E 02 15 10.2 – Altitud: 608 m.


M A P A d’aquest petit recorregut, des del punt 0 al punt 1.


Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Novembre 2018):

“ Descripció

Sant Jaume de Viladrover o dels Bastons es troba aïllada, prop d'un mas, a 2 Km de Balenyà.

 Es tracta d'un edifici d'una nau, coberta amb volta de canó amb llunetes i arcs torals, capçada per un absis semicircular amb decoració d'arcuacions sota fris de dents de serra de construït a principis del segle XX.

Al costat de tramuntana s'hi afegí el cos de la sagristia. Conserva la porta original al mur de migdia, d'arc de mig punt amb dovelles bicolors, tot hi que ha estat cegada.

 L'accés actual es troba a la façana de ponent on hi ha una porta rectangular sota un frontó semicircular del segle XVII i una finestra en forma de creu.

El més destacable és el campanar, de planta lleugerament romboïdal de tres pisos d'alçada, que descansa sobre la volta a l'extrem oest de la nau. Malgrat les modificacions d'època barroca, conserva algunes de les finestres romàniques geminades amb columna i capitell mensuliforme i la decoració d'arcuacions sota el fris de dents de serra de tipus llombard.

Notícies històriques

Va ser sufragània de Sant Martí del Brull fins al segle XIX, moment en que va esdevenir parròquia. La primera notícia documental del temple data del 1029. En aquella data era de propietat privada, pertanyent a la masia Viladrover. El 1372 va ser venuda al canonge vigatà Pere Berenguer. El 1685 va ser renovada per complet la volta i el 1689 es va construir una capella nova a tramuntana. El 1926 va ser novament reformada amb la construcció de l'absis i amb la prolongació de la nau. Actualment és una parròquia autònoma i el seu estat de conservació és òptim.”


*  Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació: