La Sala – El Brull / Osona

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys del Brull, població i municipi del mateix nom, a la comarca d’Osona (Barcelona).

Època: Segle XIII - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya. *

Estat: Bo. El seu estat de conservació és òptim i avui funciona encara com a explotació agrícola” Vikipèdia .

Accés – Visitada el 10/11/2018:

Hi hem accedit des de la població del Brull. Hi ha un indicador: Camí de Montgrós / Aiguafreda. Aparcament als voltants.

Altres:

• A efectes de classificació d’aquesta edificació a les nostres pàgines ho fem amb l’etiqueta de “casa forta

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Novembre 2018):

“ Descripció

Construcció de planta rectangular amb la façana principal a llevant. Consta de planta baixa i dos pisos, amb coberta de teula a quatre vessants. L'edifici actual és el resultat de l'ampliació del nucli primitiu cap al sud.

Destaquen unes finestres d'espitllera visibles als murs de tramuntana i llevant. S'accedeix al seu interior per un portal de pedra datat al segle XIX (1869). La seva estructura interna respon a les necessitats pròpies d'una casa de pagès, amb una planta destinada a magatzems i els pisos superiors a l'habitatge. Són destacables les galeries porxades del pis superior, restaurades recentment. A l'extrem de tramuntana hi ha un darrer cos afegit.

Notícies històriques

Aquesta fortalesa és documentada a partir del segle XII. En el mas actual es guarda documentació de la família des de 1270.

Pel que fa al punt de vista arquitectònic, les finestres espitlleres poden datar-se al segle XIII; del XVIII hi ha una llinda reaprofitada al sector nord de la façana principal; del segle XIX tot el cos sud i la remodelació de la façana amb el portal principal, i del XX la restauració de les cobertes i el repicat de la façana principal. El seu estat de conservació és òptim i avui funciona encara com a explotació agrícola.”

*  Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.