Torre del mas Figueroles – Seva / Osona

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Seva, població i municipi del mateix nom, a la comarca d'Osona (Barcelona).

Època: Segle XI - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: A dia de la visita no hi consta cap informació al respecte a la corresponent pàgina web de la Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. Situat dins d’una finca de propietat privada. No és accessible lliurament.

Altres noms: Mas Figueroles - (Generalitat de Catalunya). *

Accés – Visitada el 25/01/2019:

0 – El punt d’inici ha estat un lloc - 41 49 38.4 02 17 19.2 - situat entre els PK 34/35 (Més aviat a prop del 34 ...) de la carretera BV-5301, on prenem una sortida que accedeix a un camí de terra, per on continuem.

1 – De seguida, al cap d'uns cent metres, a 41 49 39.8 02 17 18.9, trobem una desviació a mà dreta, per on seguirem. En aquest punt hem aparcat el cotxe i hem continuat a peu, donat el mal estat que presenta el terreny durant els propers metres del recorregut.

Completament enfangat, amb roderes de consideració, que ni amb un vehicle 4 x 4 ens hi hem vist amb cor de passar.

2 - A 41 49 44 02 17 35.6 trobem una cruïlla. Continuem recte.

Al cap d'uns deu o quinze minuts caminant pel camí de terra, molt evident, arribem al mas. Visible amb anticipació.

La introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google, comporta l'emissió automàtica del següent

M A P A del recorregut.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Gener 2019):

Gran casal gòtic amb finestrals del segle XV i modificat segles més tard.

L´edificació està formada per tres parts: una amb teulada a una vessant, que seria la més alta; una segona amb teulada amb dues vessants i la tercera conformada per una torre de defensa del segle XVI que té una capella a la seva base.

La capella de sota la torre té un angelot a la porta d´ entrada, i la torre de defensa és de tres pisos.

La casa de Figueroles està situada a l´ antic domini de Valldoriola, cedit a Ripoll el 1010.

La trobem esmentada en el cens general de Catalunya del 1626 ( conegut sols a la comarca d´ Osona), en el Capbreus i Llevadors de Rendes del 1736-84 i en el Nomenclàtor de la província de Barcelona del 1860.

Els amos del mas, residents a Barcelona, posseeixen documentació que es remunta al segle XIII.”

*  Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.