Santuari de Lourdes – Tona / Osona

Situació: A Tona, població i municipi del mateix nom, a la comarca d'Osona (Barcelona).

Època: Segle XII – Romànic – (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta – (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat al costat, en una zona disposada a l'efecte, i on hi ha un panell informatiu. A partir d'aquest indret es pot accedir, a peu, a les restes del Castell de Tona i a l'Església de Sant Andreu.

Altres noms: Santa Maria del Barri o Santuari de Lurda – (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 03/08/2016:

Des de casa mateix hem estudiat l'itinerari, sobre un planell. Hem determinat un punt, dins de Tona, les coordenades del qual hem introduït al nostre navegador: 41 51 10.1 02 13 17.6  i aquest formidable estri, ens ha portat sense destorb al lloc desitjat.

“ Descripció

Església de planta rectangular amb tres naus i absis. L'absis és romànic i té encastada una imposta preromànica amb un quadrúpede esculpit.

El campanar també és romànic si bé modificat en el coronament.

L'interior és d'estil gòtic amb alguns elements barrocs i cal destacar les columnes lobulades, les nerviacions i claus de volta.

Escultòricament també hi veiem carots a la terminació de les columnes en iniciar-se les voltes. A més, disposa d'un portal dovellat amb un escut a la façana d'entrada així com a l'accés; molt ben cuidada.

L'església fou reedificada al segle XII i ampliada entre els anys 1570 i el 1579.

Santa Maria del Barri tingué sempre un caràcter d'ajuda a l'església parroquial del castell, aspecte que s'accentuà al llarg dels segles XVI-XVII, quan es formà la població actual de Tona.

El 1723, s'obtingué que el culte i la titularitat de l'església de Sant Andreu passessin a la del barri, fins que es construí l'església actual de la població.

Antigament, a l'any 1616, els paraires, teixidors de Tona tenien un altar lateral dedicat a Sant Jacint.”