Església de Sant Jaume d’Almenara – Santa Coloma de Queralt / Conca de Barberà

I T I N E R A R I

Situació: Al lloc d'Almenara, en terrenys de Santa Coloma de Queralt, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Conca de Barberà.

Estat: Ruïnós. Lliurament accessible. L’interior està envaït per les males herbes. Aparcament al davant, al voral del camí d’accés.

Altres noms

Mapa global de l'itinerari

(1) Havent deixat l'autopista A-2 a La Panadella i circulant per la carretera T-221 en sentit sud – Santa Coloma de Queralt, a tocar del PK 8 prenem una sortida a l’esquerra - (41 33 14.7 01 24 17.1). Hem entrat a la carretera C-241e.

(2) A 41 33 10.5 01 24 53.4 continuem per la dreta, per una carretereta indicada per anar a Aguiló (No hi entrarem).

(3) A 41 33 06.7 01 25 13.6 trobem dues desviacions a mà dreta. Per la primera, un camí de terra, aniríem a parar a la capella de Sant Vicenç. Hem de continuar per la segona, asfaltada.

(4) A 41 33 08.2 01 25 19.3, continuem per la dreta.

(5) A 41 33 06.4 01 25 22.8, continuem per l'esquerra, sobrepassant Can Llopard

(6) A 41 33 00.2 01 26 06.0, continuem per l'esquerra (Compte, uns metres abans hi havia també una desviació a mà esquerra. La “nostra” és la segona. A partir d'ara ja circularem per camins de terra o de “gravilla”, perfectament transitables. Durant una estona circularem tenint a la dreta terres de conreu.

(7) Finalment, a 41 33 06.4 01 26 39.2 continuarem per la dreta, i sense trobar cap més desviació, arribarem al nostre destí.

Detall de la primera part de l'itinerari

Detall de la segona part de l'itinerari

Detall de la tercera i última part de l'itinerari

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juny 2015):

Edifici en runes. Actualment queden només els murs de la nau.

Les successives reformes fetes a l'edifici original van configurar la planta rectangular que ha arribat als nostres dies.

S'evidencien no menys de tres processos d'obra.

La zona presbiteral mostra un aparell rectangular de mida mitjana, col·locat horitzontalment i en filades sobreposades. A la part baixa del mur nord es troben el mateix tipus de carreus. A la zona dels peus de l'edifici, en el mur nord i sud hi ha un aparell quadrat i tallat regularment a cops d'escoda, que es disposa en el mur en filades verticals i horitzontals alternades.

A la part del presbiteri, tres filades de carreus, diferents als anteriors, assenyalen l'arrencada d'una volta. Són de proporcions regulars, tallats a cops d'escoda i disposats en el mur de forma isòdoma.

El portal d'accés s'obria en el mur sud. És d'arc de mig punt dovellat i sense decoració. La coberta ha desaparegut totalment. El presbiteri estava cobert amb volta.

Notícies històriques

El 1185 apareix documentat el castell. Durant el segle XII, almenara va passar a dependre de la família Queralt que senyorejava a Santa Coloma.

No són nombroses les referències a l'església de Sant Jaume. A finals del segle XIII hi ha un seguit de llegats testamentaris (documentació de l'escrivania pública de Santa Coloma). Sabem també que durant el segle XIV diversos donats van tenir cura del servei de l'església.”

Durant el viatge d'aproximació, es pot gaudir d'interessants paisatges, incloent-hi flora i fauna: