Església de Sant Pere de la Goda – Argençola / Anoia

Situació: En terrenys d'Argençola, vila i municipi de la comarca de l'Anoia (Barcelona).

Estat: Malmesa. No obstant sembla ser que encara manté en peus la volta, a tenor del que s'endevina, més que no pas es veu pel petit espiell de la porta d'entrada, tot i que no hi arriba la llum natural. No és accessible lliurament. Rodejada de runes de l'antic poblat, és força difícil circular en mig de les pedres i la feréstega vegetació que l'envolten.

Les males herbes s'estan apoderant del lloc.

Al nucli despoblat i enrunat de la Goda.

Circulant per la carretera C-241-c (Igualada – Santa Coloma de Queralt), entre els PK 14-15, trobarem una desviació a mà esquerra (N 41 33 58.24 E 01 26 52.11), on hi ha l'únic cartell indicatiu que hem vist en tot l'itinerari.

Ara ens abocarem a una pista de muntanya força ampla, perfectament transitable, per on circularem seguint sempre la carretera principal, obviant intuïtivament algunes discretes desviacions.

El camí és força senzill, sols hi ha dues cruïlles on ens cal sapiguer per on hem de continuar: son les situades a 41 33 56.60 01 27 03.08 primer i a 41 33 47.53 01 26 47.68 després. A ambdues hem de continuar per la dreta, segons es veu al mapa que tot seguit presentem (Tenir en compte el sentit d'aquestes desviacions a la tornada...).

Quan arribem al mas de la Goda,

aparquem al davant i ens disposem a continuar el camí a peu. De seguida localitzarem un petit corriol que enfilant-se cap a l'esquerra (Veure mapa)

es transforma aviat en una pista de muntanya ben evident, que tot i  donar una volta considerable, recomanem.

En deu minuts de pujada serem davant de les ruïnes de Sant Pere.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2013):

“ Descripció

Església d'una nau, porta amb arquivolta, campanar de paret de dos ulls (restaurat posteriorment al 1968). Sobre la porta, adovellada, hi ha una petita finestra en forma de creu. L'absis es rectangular amb una obertura de doble esqueixada.

Era sufragània de la parròquia de Fiol o Fillol, parròquia ja el 1109.”

• Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona el següent text (Octubre 2013):

“ Descripció

Té una sola nau, sense absis, coberta amb volta de canó apuntada. A la capçalera hi ha una finestra de doble esqueixada que dóna al mas, ara enrunat, que es va construir adossat a la capella.

La porta és de mig punt, adovellada, amb una arquivolta a l'extradós. El campanar, restaurat, és de doble espadanya.

En el seu interior no hi ha cap element.

Es tracta d'una obra romànica força tardana, bastida segurament a finals del segle XII o XIII. Pels voltants hi ha les restes de les cases del poble, tot plegat envaït per la vegetació i d'accés força complicat.

Història

Aquesta església es trobava situada dins l'antic terme del castell de la Goda. Inicialment tingué la consideració de parròquia, però la perdé posteriorment per passar a sufragània.

La primera vegada que es cita el terme és l'any 960, en què el Comte Borrell donà al seu fidel Isarn, fill de Sala de Conflent, el Castell de la Roqueta, en el terme de Fontanet, que el seu pare havia aprisiat. El castell donat afrontava amb el terme anomenat Hort de Goda ( Orto de Goda).

L'existència de l'església i de la seva consideració de parròquia es troba en una llista de parròquies del Bisbat de Vic, datable  entre els anys 1025 i 1050, on apareix la parròquia de la Goda. La darrera confirmació com a parròquia és anterior a 1145.

Després deixa d'aparèixer en les llistes parroquials dels segles XIV i XV, i tampoc figura en la visita pastoral que l'any 1331 realitzà el bisbe de Vic, Galceran Sacosta. Així entre els segles XIII i principis del XIV passà a ser sufragània de Fiol.”

• Vistes des del Mas de la Goda