Església de Sant Cristòfol de les Planes – Les Planes d’Hostoles / Garrotxa

Església

Reproduccions lliures de frontals d'altar - Autor: David Jusmet Miró

Lo Sant Cristo Gros - Autor: Modest Fluvià

Crist en majestat

Reproducció de l'original d'una magnífica majestat policromada del segle XII, que es conserva al Museu Episcopal de Vic.

Informació extreta de la web de l'Ajuntament de les Planes d'Hostoles

I T I N E R A R I

Situació: A Les Planes d’Hostoles, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Garrotxa (Girona).

Època: Segle XV – Obra Popular - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Molt bo. Durant la nostra visita vàrem coincidir en que s’estava netejant l’església, i vàrem poder contemplar l’interior.

Accés – Visitada: 16/06/2018.

Havent introduït al nostre navegador les coordenades de situació, ens vàrem plantar sense problemes al davant del nostre objectiu.

“ Descripció

L'església de Sant Cristòfol de les Planes té planta basilical de tres naus sense transsepte. A l'interior, la nau central està coberta amb volta de canó amb llunetes arcs diafragma i les laterals, de menor alçada que la central, amb volta d'aresta.

Les naus estan separades per arcades de mig punt i entre elles hi ha una pilastra.

Hi ha tres absis, un per nau, el central més gran que els laterals i tots ells semicirculars.

La nau central està decorada amb una motllura gris clar que recorre tot el perímetre una mica més amunt de les arcades i, una mica per sobre, hi ha un entaulament que segueix el mateix traçat que la motllura i és d'un color més fosc.

Per sobre de l'entaulament, a l'espai deixat al mur per les llunetes s'obren finestres d'arc de mig punt.

A la façana principal hi ha un gran porxo que ocupa tota la amplada de les tres naus. Té 5 arcades d'arc de mig punt al front i una arcada a cada costat i l'interior està cobert amb volta d'aresta.

Una petita escalinata dóna accés al porxo. Per darrera d'ell sobresurt la façana de la nau central on hi ha una rosassa amb una escultura del patró de l'església.

Al un costat s'alça el campanar, de planta quadrangular i coberta a quatre vessants; a la part superior hi ha dos obertures d'arc de mig punt a cada cara on es troben les campanes.

Notícies històriques

L'església original podria ser anterior al segle X però va ser destruïda pels terratrèmols de 1427-1428.

En el seu lloc es va construir una església gòtica.

L'any 1939 el comitè de milícies antifeixistes de Salt la dinamità, la feu volar juntament amb la casa rectoral, el cementiri i els edificis circumdants.

L'actual església es va fer seguint el projecte de l'arquitecte barceloní Lluís Bonet - deixeble d'Antoni Gaudí- avalat per Pere Sacrest, propietari de la Dusol.”