Església de Sant Cristòfol de Castellbell – Castellbell i El Vilar / Bages

Església de Sant Cristòfol de Castellbell – Castellbell i El Vilar

I T I N E R A R I

Situació: A Sant Cristòfol, una petita entitat de població, un veïnat de masies centenàries disperses, de Castellbell i el Vilar, vila i municipi de la comarca del Bages (Barcelona).

Al costat hi ha un petit cementiri.

Estat: Aparenta un bon estat. Restaurada l’any 1981. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant.

Accés - Visitada el  08/02/2014:

Circulant per la carretera BV-1123 (Carretera C-55 / Marganell), abans d'arribar a aquesta població, a l'alçada del PK nº 4 hi ha una sortida (41 39 01.50 01 48 18.90) a l'esquerra, indicada (A Sant Cristòfol – 2 km.), per on continuarem.

Ara ens trobem situats al PK 0 de la carretera BV-1122.

Anirem trobant diverses sortides a la dreta indicades com a Sant Cristòfol. Continuarem fins arribar a un lloc on veiem varis cartells: Mas Enric, i Can Prat, i a la dreta, uns xipresos.

També a la dreta mateix, ja veurem l'edificació que busquem. A un costat hi ha la rectoria i a l’altre el cementiri. Hem aparcat al davant.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2014):

“ Descripció

Es tracta d'una construcció típicament romànica, malgrat les modificacions que sofrí al llarg del temps i que amagaren la genuïnitat de l'antiga església. Avui, gràcies a les restauracions, ha recuperat la seva fesomia.

Edifici d'una sola nau amb absis semicircular situat al nord i no a sol naixent com és costum en aquestes construccions. Exteriorment l'absis és decorat amb arcuacions llombardes escarceres i lesenes. Al centre d'aquest s'obre una finestra de doble esqueixada, de mig punt i adovellada. La nau és coberta amb un embigat de fusta, que es recolza sobre tres arcs diafragmes, de mig punt. Aquesta coberta es posà al descobert al repicar el sostre i esfondrar-se la fals volta. L'aparell és força regular i els carreus estan disposats en filades.

Notícies històriques

Aquesta església es trobava dins l'antic terme del castell de Castellbell (Castelobello) esmentat l'any 924. L'església no surt citada fins l'any 1294, amb el nom de Sant Cristòfol de Castellbell.

És una obra de finals del segle XI o de principis del s. XII, però durant el segle XVII s'hi feren força modificacions; s'allargà la nau, s'obrí una portalada al mur de ponent i es coronà amb un campanar d'espadanya. Posteriorment s'hi adossà una rectoria que amagava gran part de l'absis i l'interior fou enguixat i cobert amb una falsa volta de canó.

Aquesta església ha estat restaurada en dues etapes. Una primera s'inicià l'any 1979 i la segona el 1981. l'estat de conservació després d'aquestes restauracions és molt bo.”