Església de Sant Jaume de Marganell – Castellbell i el Vilar / Bages

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Castellbell i el Vilar, vila i municipi de la comarca del Bages (Barcelona).

Època:  Segle XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Presenta un bon estat. Restaurada l'any 1958. L'ermita està quasi completament envoltada per les instal·lacions d'una extensa finca rústica,

Església de Sant Jaume de Marganell – Castellbell i el Vilar

on a l'interior s'hi hostatjant cavalls, tot i que disposa de lliure accés públic.

Accés - Visitada el  08/02/2014:

Circulant per la carretera BV-1123 (Carretera des de la C-55 a Marganell), molt abans d'arribar a aquesta població, a l'alçada del PK nº 4 hi ha una sortida (0) - (41 39 01.50 01 48 18.90) a l'esquerra, indicada (A Sant Cristòfol – 2 km.), per on continuarem, però sense arribar, ni molt menys, a aquest veïnat. Ara ens trobem situats al PK 0 de la carretera BV-1122.

De seguida, a mà dreta, trobarem (1) una sortida (41 38 57.80 01 48 18.20) indicada

Església de Sant Jaume de Marganell – Castellbell i el Vilar - Cartell indicador Camí de Sant Jaume.

per anar, entre altres, a l'ermita, per on continuarem. (A més està indicada com a camí de St. Jaume)

Ens trobarem llavors circulant per un camí de terra, avui en dia, transitable, i on al cap de ben poc, trobarem una altra desviació, sense cap senyal, i continuarem per l'esquerra, per una pujadeta (on a l'esquerra hi ha una barraca de camp, i una antiga cisterna),

que ens situarà en una planura, on aparcarem còmodament i on al davant tenim l'ermita, i al seu darrere, els terrenys on hi ha les cavallerisses.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2014):

Edifici d'una sola nau, rectangular, amb un absis semicircular situat a l'est.

Aquest és cobert amb una volta de quart d'esfera i una teulada amb lloses de pedra. A l'absis hi ha una finestra de doble esqueixada acabada amb un arc de mig punt monolític.

La nau és coberta amb volta de canó i una teulada de teula àrab. Al cantó de ponent es troba la porta d'accés, adovellada, i al cim del pinyó d'aquest mateix mur s'alça un senzill campanar d'espadanya. A sota d'aquest s'obre una finestra en forma de creu. Al pinyó del mur de llevant hi ha una petita creu de pedra.

L'aparell és regular, obrat amb petits carreus disposats en filades i a trencajunt. L'estat de conservació d'aquesta capella rural és bo.

Notícies històriques

Aquesta església es trobava dins l'antic terme del castell de Castellbell, al lloc anomenat Marganell. Aquest lloc és documentat de del 924. l'església apareix citada el 1102 en un document en els propietaris, Bertran Sunyer, la seva esposa Adelendis i els seus fill donen l'església de Sant Jaume de Marganell al monestir de Santa Cecília de Montserrat.

Al 1855 l'església passà a dependre de la de Sant Cristòfol. L'any 1936 el temple fou profanat, encara que no va sofrir greus destrosses arquitectòniques.

L'any 1958 fou novament oberta al culte, després d'una acurada restauració dirigida per l'arquitecte A. Tintoré.”