Església de Sant Climent de Peralta – Forallac / Baix Empordà

És una edificació del segle XVIII

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sant Climent de Peralta, entitat de població de Forallac, un municipi de la comarca del Baix Empordà (Girona), resultant de la unió dels termes municipals de Fonteta, Peratallada i Vulpellac el 10/03/1977.

Època:  Segle XVIII – Barroc -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Relativament bé, tot i que un dels veïns d'aquesta edificació, que hem trobat aquí,  ens comenta que estan fent gestions per poder solucionar desperfectes que van apareixent. No és accessible lliurament.

Al costat hi ha l'edifici de la rectoria, que en l'actualitat és un establiment de turisme rural, segons ens diu el mateix jove que hem trobat en aquest lloc.

Accés – Visitada el 04/11/2016:

Circulant per la carretera C-66, (Palafrugell / La Bisbal / Corçà i segueix ...), i circulant en aquest sentit, en un lloc situat a 41 57 02.3 03 05 44.3, a tocar de la fita del PK nº 5, trobem una sortida a l'esquerra, degudament indicada, per on continuem. L'església ja és perfectament visible al davant nostre.

Aparquem al voral del camí d’accés.

M A P A d'aquest recorregut – Distància aproximada: una mica més de cent metres.

Localització: N 41 56 59.0E 03 05 43.1 - Altitud : 74 m.

Edifici religiós.- Església d'una nau amb capçalera poligonal i capelles laterals.

Al frontis hi ha la portalada de pedra calcària, motllurada, amb frontó i semiesferes.

Sobre la llinda, una fornícula, orfe d'imatge on hi ha, incisa la inscripció: "COMENÇADA 1751 - ACABADA 1757". Un petit rosetó té decoració calada, d'influència tardo-gòtica, feta amb terracota.

(*) - En un gran carreu de cantonada de l'absis s'hi gravà: "7 FABRER 1751".

L'interior és cobert amb voltes de llunetes; hi ha motlluratge i cornisaments en relleu; presenta un remolinat modern força malmès.

Sobre l'angle NW de l'edifici es dreça un campanar de planta quadrada, arcades de mig punt i coberta de piràmide; també presenta un emmerletat ornamental.

La construcció és de grans rebles lligats amb morter, amb carreus angulars i pedres ben tallades a les obertures.

Notícies històriques

La primitiva església de Sant Climent de Peralta no es trobava pas al mateix indret que l'actual, descrita.

Les seves ruïnes, preromàniques es troben a cosa de dos Km. al S, i es coneixen com "Església Vella del Mas Vidal" (fitxa pròpia).

Al segle IX, tot primer en un precepte de Carles "el Calb" de l'any 844, s'esmenta com un petit cenobi: "celullam Sancti Clementis".

En un diploma de Carloman del 881 aquesta "celullam Sancti Clementis cum Petra Alta" apareix com a domini de la Seu de Girona, igualment que en un altre de Carles "el Simple"del 898.

Hom ignora quan s'extingí exactament la vida monàstica; en documents dels segles XI i XII no s'hi fa esment i als segles XIII i XIV ja es cita com a parròquia.

El desplaçament d'aquesta parròquia al segle XVIII degué estar motivada per la distribució del poblament dispers del seu terme.”