Castell de Peralta – Forallac / Baix Empordà

Valoració: 1 vot.
espereu…

F O T O S


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I T I N E R A R I 


Situació: A la vora de Santa Susanna de Peralta, petita entitat de població del municipi de Forallac (Baix Empordà) – Girona.

Època: Segle XI.

Estat: Malmès. Poques restes. Lliurament accessible.

Altres noms:

Accés - Visitat el 22/04/2010:

Procedents de La Bisbal d’Empordà i circulant per la carretera C-66 en sentit Palamós, a les coordenades N 41 57 05.08 03 05 30.12 trobarem un trencall a mà esquerra, sense cap indicació , per on continuarem. (Com a referència, a l’altre costat de la carretera, a mà dreta, també hi ha un trencall , en aquest cas amb una indicació: Camí a La Carbonera de Sant Climent. A l’inici d’aquest camí hi ha un gran pàrquing de caravanes).

Circularem uns 400 metres per una carretereta perfectament asfaltada fins un lloc situat a les coordinades  41 57 17.81 03 05 26.61, on hem aparcat el vehicle al voral de la carretera. Al costat dret, s’hi veuen unes edificacions (semblen ser segones residències).

A la façana del conjunt, s’hi veu un portal adovellat incomplert, que té tancat el pas per una cadena, que sembla que doni pas a un pati interior, sense cap indicació.

Dins d’aquesta espècie de pati, trobarem les escasses restes del castell que busquem.

Localització: N 41 57 17.24 E 03 05 28.29 - Altitud: 71 m.

Altres: De la pàgina web de l’Ajuntament de Forallac, ens complau extreure literalment, la següent informació:

“Pertanyia als senyors de Peratallada i podria pertànyer al segle XI.

S'alça sobre un pujol rocós poc enlairat, que domina una basta plana de conreu.

La Torre de l'Homenatge és la resta més notable que avui se'n conserva. Es tracta d'una construcció de planta rectangular allargada. Es manté dempeus actualment en una altura d'uns 12 metres. La torre tenia dues voltes de canó, construïdes amb pedruscall, de les quals només es conserva la de la part baixa. En la façana occidental, que donava al pati o albacar de la fortalesa, hi ha una petita porta d'arc de mig punt, adovellada, a l'altura del pis de la torre. La dovella que forma la clau de l'arc ha caigut. Hi ha restes de l'escala de pedra, exterior, adossada al mur, que donava accés a aquesta obertura. El mur de llevant cau perpendicularment sobre el caire del vessant del turó. Hi havia un finestral del qual només resta un esvoranc. L'aparell de la torre és de petits carreus de pedra calcària, bastament escairats, sense allisar, que s'afilen regularment. Les cantonades es van formar amb pedres més grans i més ben treballades.

Per la seva estructura, recorda la d'un altre castell que també va ser possessió del senyors de Peratallada, com és el de la  --> torre d'Esclanyà.

El castell era de planta molt simple. Hi han alguns rastres de recinte mural, de forma rectangular.

La torre, se suposa que quedava envoltada pels murs, però no exactament al centre de la fortalesa, sinó molt a la vora del sector de llevant de la muralla, tram que avui no es conserva en absolut.

Els vestigis més notables els trobem a la banda occidental on els murs es mantenien en una alçada d'uns dos metres en tot el tram. Hi ha una restellera de sageteres rectangulars de petita mida. Dues masies i la seves dependències (s. XVII-XVIII) es van afegir a aquestes restes de fortificació. Podem veure també altres vestigis, molt més escassos i malmesos, dels sectors nord i sud d'aquesta muralla. En la part central del llenç de ponent hi ha el portal, d'arc rebaixat, adovellat.

L'aparell del recinte murat evidencia una etapa constructiva força posterior a la torre. És de pedres de petita mida, sense treballar, semblants al d'algunes fortificacions que considerem dels segles XIV-XV. El portal és encara posterior.”


Edificacions properes: Dins del mateix municipi, una mica allunyades les unes de les altres, trobarem a més, les següents edificacions:

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:Baix Empordà : Veure en un mapa més gran.